Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, AMANATA. Leonard Orban confirma

Data publicarii: 11-09-2012 | Actualitate

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat, intr-o declaratie pentru Mediafax, anularea de catre presedintia cipriota a Consiliului UE a reuniunii din 19-20 septembrie a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI), in care trebuia sa se discute aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Va pot confirma ca reuniunea a fost anulata si toate subiectele aflate pe agenda au fost reprogramate pentru urmatoarea reuniune, de pe 25 octombrie", a declarat Orban.

Intrebat care au fost considerentele care au dus la anularea acestei reuniuni, Orban a aratat ca decizia a fost luata de presedintia cipriota a Consiliului UE, cu consultarea statelor membre, in conditiile in care "nu s-au intrunit toate elementele pentru largirea spatiului Schengen".

"E posibil ca, in conditiile in care nu s-au intrunit toate elementele pentru largirea spatiului Schengen, sa fi fost luata aceasta decizie. E o decizie care se ia de catre presedintia Consiliului, cu consultarea statelor membre", a precizat Orban.

De asemenea, intrebat daca sunt si alte tari UE care s-au alaturat Olandei in opozitia pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, Orban a aratat ca au fost niste semnale din partea Germaniei si e posibil sa mai fie vorba si de alte state.

"Sunt niste semnale de exemplu din partea Germaniei si e posibil sa fi fost si alte state membre, dar nu sunt la curent in momentul de fata", a afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Totodata, el a mai aratat ca este "prematura" anticiparea modului in care va decurge dezbaterea la urmatoarea reuniune a Consiliului JAI cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in conditiile in care Olanda a solicitat progrese ale celor doua tari in cadrul MCV, iar urmatorul raport pe MCV al Comisiei privind Romania a fost anuntat de Comisie "spre sfarsitul acestui an".

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: