Romania a urcat sapte locuri in 2005 in topul performantei investitiilor straine

Data publicarii: 17-10-2006
Romania a urcat sapte locuri in 2005 in topul performantei investitiilor straineRomania a ocupat in 2005 locul 24 din 141 de tari, in crestere de la locul 31 in 2004 si pozitia a 65-a in 2003, din punctul de vedere al performantei investitiilor straine directe (ISD) si este a treia tara din regiune dupa volumul intrarilor, a aratat Raportul Mondial al Investitiilor. Romania este a treia tara din regiunea Europei de Sud-Est si Comunitatea Statelor Indepentente (CSI) dupa intrarile de investitii straine directe (ISD), dupa Rusia si Ucraina, cu investitii straine de 6,38 miliarde dolari in 2005, a aratat Raportul Mondial al Investitiilor 2006, intocmit de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). Indicele de performanta a investitiilor straine directe arata masura in care o tara poate primi absorbi ISD-urile, in functie de marimea economiei.

Introducerea cotei unice de impozitare, de 16% a avut un efect benefic pentru intrarile de ISD-uri, a aratat raportul UNCTAD.

"Fluxurile de investitii straine directe in Europa de Sud-Est si CSI au ramas relativ constante in 2005 la un nivel inalt (40 miliarde dolari), in crestere usoara fata de anul anterior. Intrarile ( n.red. de investitii straine directe) au fost relativ concentrate: Federatia Rusa, Ucraina si Romania in aceasta ordine, au avut aproximativ trei sferturi din total", se arata in raport.. Romania a avut intrari de investitii straine directe de 6,388 miliarde dolari (18,61 miliarde lei) in 2005. Intrarile de ISD-uri in Romania au fost apropiate de cele ale Ucrainei (peste 7 miliarde dolari), iar Bulgaria si Croatia au primit un volum mai mic de ISD-uri; 2,2 miliarde dolari, respectiv 1,7 miliarde dolari.

Din punct de vedere al potentialului al intrarilor de ISD, Romania s-a clasat in 2005 pe locul 78, aceiasi pozitie ca in anul trecut. Potentialul ISD-urilor este masurat de media mai multor "note" atribuite unor indicatori macroeconomici. Acest indice ia in calcul, printre altele, si produsul intern brut (PIB) pe locuitor, cresterea PIB-ului, infrastructura telecomunicatiilor, procentajul cheltuielilor de cercetare si dezvoltare din venitul brut al tarii, riscul tarii, intrarile de ISD ca un procentaj din totalul lumii.

In total, Romania a atras pana la finalul lui 2006, investitii straine directe in valoare de 23,4 miliarde dolari, aproape jumatate din stocul regiunii, a declarat secretarul Agentiei Romane de Investitii Straine, Florin Vasilache.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: