Studiul Manpower:Angajatorii romani anticipeaza o activitate de angajare pozitiva in urmatoarele trei luni

Data publicarii: 12-09-2012 | HR/Cariere

ManpowerGroup Romania anunta astazi rezultatele Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca - studiu realizat pentru a masura intentiile de angajare pentru perioada octombrie - decembrie 2012. Potrivit noii cercetari, angajatorii romani se asteapta ca ritmul angajarilor sa creasca in urmatoarele trei luni.

Dupa ajustarea datelor privind variatia sezoniera, Previziunea Neta de Angajare* pentru trimestrul patru se situeaza la o valoare promitatoare de +14%. Dintre angajatorii intervievati 23% se asteapta la o crestere a angajarilor; 10% anticipeaza restructurari de personal si 65% intentioneaza sa pastreze intacta forta de munca actuala pe parcursul trimestrului patru. Intentiile de angajare s-au imbunatatit cu 3 puncte procentuale atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Perspectivele de angajare in randul companiilor din Romania sunt unele dintre cele mai puternice din ultimii patru ani, sustinute de nivelul puternic de optimism al angajatorilor din sectoarele Industria prelucratoare si Comertul cu amanuntul. Previziunea Neta de Angajare din Romania este una dintre cele mai puternice din regiunea EMEA ", a declarat Valentin Petrof, Director General al ManpowerGroup Romania.

"Angajatorii poate ca nu au o imagine clara asupra provocarilor ce urmeaza, dar ce pot face acum este sa puna accentul pe consolidarea fortei de munca existente si sa caute noi surse de talent care sa sustina oportunitatile de business viitoare. Mesajul este unul de incurajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, acela ca angajatorii continua sa ramana optimisti, in ciuda deteriorarii indicatorilor economici", a concluzionat Petrof.

La nivel regional, angajatorii din sase dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea volumui de angajari in trimestrul 4, 2012. Angajatorii din Nord-Vest, care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +25%, se asteapta la o crestere a pietei muncii; de asemenea, un nivel sanatos al angajarilor este anticipat si in Sud, unde valoarea Previziunii se ridica la +21%. Atat in Sud-Est, cat si in Vest, companiile intervievate se asteapta la un ritm fara precedent al angajarilor, anticipand o Previziune de +15%. In Centrul tarii sunt anticipate cresteri constante ale volumului de personal pana la valori de +12%.

*Previziune Neta de Angajare (valoare obtinuta facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator).

O comparatie la nivel de sectoare de activitate indica faptul ca angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate studiate, se asteapta ca numarul angajarilor sa creasca in trimestrul 4, 2012. Angajatorii din sectorul Industriei prelucratoare au cele mai optimiste planuri de angajare, cu o Previziune Neta de Angajare robusta de +30%. Un ritm sanatos al angajarilor este prevazut si pentru sectorul Comertului cu ridicata si cu amanuntul, cu o Previziune de +21%; dealtfel si in sectorul Constructiilor se constata perspective favorabile de angajare, Previziunea ridicanduse la +19%. Sectorul Administratiei publice si al serviciilor sociale anticipeaza cresteri importante ale volumui de angajari, cu o Previziune de +15%.

EMEA (Europe Middle East and Africa)

Asteptarile privind angajarile, in trimestrul patru, sunt pozitive in numai 13 dintre cele 24 de tari analizate, cu Previziuni nete de angajare care se imbunatatesc sau raman stabile in comparatie cu valorile prezentate in urma cu trei luni. Analiza comparativa cu aceeasi perioada a anului anterior ne-a indicat faptul ca perspectivele de angajare se diminueaza pe 15 piete ale muncii. Oportunitatile pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca se asteapta sa fie cele mai robuste in Turcia, Romania, Israel si Norvegia si cele mai slabe in Grecia si Italia.

"In ciuda provocarilor continue din zona euro, flexibilitatea manifestata pe piata fortei de munca din Germania, Franta si din Marea Britanie, comparativ cu trei luni in urma, reprezinta un semnal pozitiv", a declarat Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al ManpowerGroup. "Pe de alta parte, comparativ cu 12 luni in urma datele noastre releva o tendinta de diminuare in intreaga regiune in sectorul Industriei prelucratoare, ritmul angajarilor fiind redus in 17 dintre cele 24 de tari analizate. Aceasta diminuare este cea mai evidenta in Polonia, unde de doua ori mai multi angajatori se asteapta la restructurari de personal, comparativ cu intentiile manifestate in urma cu trei luni. In acelasi timp, prognoza optimista din Turcia este sustinuta de intentiile de angajare notabil imbunatatite din domeniul farmaceutic, unde companii precum Sanofi, Amgen si Otsuka planuiesc sa-si transfere productia in aceasta tara”.

International

Studiul pentru cel de-al patrulea trimestru a indicat ca nesiguranta de pe pietele globale - in special din Europa - precum si semnalele de incetinire din India, China continentala si Brazilia contribuie la o Previziune in general mai putin solida.

Rezultatele trimestrului patru sunt de asemenea notabile pentru declinul optimismului in randul angajatorilor din India unde ritmul se asteapta sa ramana activ in ciuda unei Previziuni considerabil inferioare atat comparativ cu trimestrul anterior cat cu aceeasi perioada a anului trecut. Intre timp, in ciuda insulelor de rezistenta, planurile de angajare din randul angajatorilor europeni au trecut intr-o treapta inferioara, deoarece multi sunt in continuare preocupati de criza datoriilor suverane care ameninta sa traga intreaga zona euro inspre o noua recesiune. In SUA, angajatorii se asteapta ca ritmul angajarilor sa ramana la un nivel constant similar cu perioada anului trecut, cu Previziuni pozitive raportate de angajatorii din toate sectoarele si regiunile analizate.

Urmatorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 11 decembrie 2012 si va raporta perspectivele angajarii de forta de munca pentru Trimestrul 1 al anului 2013. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este disponibil in mod gratuit pentru toti cei interesati, prin intermediul reprezentantilor Manpower, din tarile participante la studiu. In Romania, puteti accesa atat brosura cat si comunicatul de presa, in limba romana si engleza, pe site-ul nostru www.manpower.ro la sectiunea Presa. 

Rezultatele Studiului pentru fiecare dintre cele 42 de tari participante incluse in acest trimestru, plus comparatiile la nivel regional si global, vor putea fi gasite pe site_ul www.manpowergroup.com/meos. De asemenea, rezultatele pentru  Manpower Romania cu detalii pe fiecare regiune si sector de activitate vor putea fi gasite pe site_ul www.manpower.ro. Informatii aditionale privind tabele si grafice extrase din raportul general sunt disponibile pentru a fi descarcate si utilizate in publicatii, de pe site-ul http://www.manpowergroup.com/press/meos.cfm .  

Despre studiu

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este unic din punct de vedere al amplorii sale, al scopului si al sferei de aplicare, duratei si ariei de interes. Studiul se realizeaza de 50 de ani si este unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare. Studiul se bazeaza pe intervievarea unui numar de aproape 66.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 42 de tari si teritorii, pentru masurarea perspectivelor de angajare in fiecare trimestru.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este disponibil pentru 42 de tari si teritorii: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Costa Rica, Republica Ceha, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Guatemala, Hong Kong, Ungaria, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zealanda, Norvegia, Panama, Peru, Polonia, Romania, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Africa de Sud, Suedia, Elvetia, Taiwan, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite. Studiul a inceput in Statele Unite si Canada in 1962, iar Marea Britanie a fost adaugata in 1966. Mexic si Irlanda au lansat Studiul in 2002, si alte 13 tari au fost adaugate in 2003.  Noua Zeelanda s-a alaturat programului in 2004, China, India, Elvetia si Taiwan s-au alaturat in 2005, si Peru, Costa Rica, Africa de Sud si Argentina in 2006.   Republica Ceha, Columbia, Grecia, Guatemala, Polonia si Romania s-au alaturat Studiului in 2008. Manpower Ungaria lanseaza studiul in trimestrul trei si Manpower Brazilia se alatura studiului in trimestrul patru 2009. Manpower Panama lanseaza Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, extinzand programul la un total de 36 de tari si teritorii la nivel global. Peru adauga date ajustate sezonier pentru Trimestrul 2. Incepand cu primul trimestru 2011, Bulgaria, Slovenia si Turcia s-au alaturat Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. In plus, ajustari sezoniere ale datelor din primul trimestru au fost incluse pentru Argentina si Africa de Sud. Israel si Slovacia lanseaza Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca incepand cu Trimestrul 4, largind numarul de tari participante la studiu la 41. In anul 2012, trimestrul 2 Republica Ceha, Grecia, Guatemala si Polonia adauga date ajustate sezonier. Finlanda se alatura studiului pentru trimestrul 4, ajungandu-se astfel la 42 de tari participante. Pentru mai multe informatii vizitati site-ul www.manpower.com si intrati pe "Research Center”.

Despre ManpowerGroup Romania

ManpowerGroup Romania este unul din liderii in domeniul solutiilor inovatoare ce privesc forta de munca, creand si oferind clientilor sai solutii care sa-i ajute sa fie castigatori in lumea muncii contemporane. Compania este specializata in: recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si adm inistrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane. Manpower Professional, brand al ManpowerGroup, ofera o gama larga de servicii de recrutare, munca temporara, selectie, externalizare si consultanta la nivel de middle & top management si specialisti. Resursele detinute, clientii internationali si reputatia dobandite, atrag candidati talentati, cu un nivel de educatie ridicat si profesionisti cu o experienta vasta in domeniul in care activeaza. In Romania, ManpowerGroup este prezent din 2003, avand deschise pana in prezent 14 agentii in: Bucuresti, Timisoara,  Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti Pitesti si Sibiu.

Pentru mai multe informatii accesati www.manpower.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: