Semn rau pentru euro? Doar patru tari DIN LUME au renuntat la vechile monede pentru cea europeana

Data publicarii: 12-09-2012 | Finante-Banci

Intr-o perioada in care viitorul zonei euro este incert, statele membre euro nu s-au grabit sa isi determine cetatenii sa renunte la vechile monede. In schimb, noua din cele 17 tari membre vor permite populatiei sa schimbe vechea moneda a tarii pentru euro pe termen nedefinit, ceea ce inseamna ca oricine are un stoc de moneda veche o poate converti in moneda europeana la o rata fixa, scrie Bloomberg.

Recent, doar Spania a anuntat o data cand va anula aceasta oportunitate pentru detinatorii de peseta, ceea ce creste numarul tarilor care intrerup in acest fel legatura cu trecutul. Alte tari se pregatesc sa opreasca procesul de conversie, dar pe termen lung: Cipru in 2017, Malta (2018), Portugalia (2022) iar Olanda in (2032).

In prezent, doar patru dintre cele 17 tari membre ale zonei euro au stopat procesul de schimbare a monedelor pre-euro in cea europeana: Italia, care este si primul stat care a recurs la aceasta masura, in decembrie anul trecut, aceasta fiind urmata de Franta, Grecia si Finlanda, in februarie si martie anul acesta. 

Integral in EVZ.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: