Mugur Isarescu: BNR a fost excesiv de binevoitoare fata de bancile cu capital strain

Data publicarii: 12-09-2012 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a recunoscut ieri ca banca centrala a vazut doar partea buna a cresterii cre-ditarii in anii de boom si a avut o atitudine "excesiv de binevoitoare" fata de bancile cu capital strain, trecand cu vederea ca batalia pentru cote de piata poate sa ajunga la ritmuri periculoase.

"Dezvoltarea excesiva a creditului s-a produs intr-o viziune benigna, excesiv de binevoitoare fata de bancile cu capital strain, uitand ca au guvernanta proprie, iar batalia pentru cote de piata poate ajunge la ritmuri periculoase. In anii 2006-2008 am avut intalniri cu sefii de banci straine care voiau sa ajunga repede de la cote de piata de 5% la 15-25%. Toate cotele de piata adunate erau vreo 200%. Cand transmiti managerilor locali asemenea mesaje, trebuie sa ciulesti urechile. Le-am ciulit, noi cei de la BNR, dar cred ca un pic cam tarziu si am vazut doar partea buna a dezvoltarii excesive a creditului", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a tinut ieri un discurs cu ocazia lansarii cartii "Cum a trecut Europa Emergenta prin criza din 2008/2009", editata de Bas B. Bakker, seful diviziei regionale Europa Emergenta de la Fondul Monetar International, si Christoph Klingen, adjunctul aceleiasi divizii.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: