Euribor la 6 luni a cazut la 0,5%. Scaderea dobanzilor aduce scaderi mari ale ratelor la credite

Data publicarii: 12-09-2012 | Finante-Banci

Cotatiile Euribor au atins un nou minim istoric ieri. Banca Centrala Europeana a anuntat ca este gata sa sprijine prin interventii nelimitate tarile cu probleme si bancile asteapta o noua taiere a dobanzii cheie. Scaderea dobanzilor din pietele interbancare este o veste buna pentru romanii cu credite in euro, din moment ce leul este inca mai slab cotat decat la inceputul anului si previziunile nu sunt tocmai optimiste.

In 6 iulie Banca Centrala Europeana a decis sa taie dobanda cheie. Saptamana trecuta, BCE a anuntat un nou program de bailout monetar a tarilor cu probleme din zona euro, tintele fiind Spania si Italia. Mario Draghi, presedintele institutiei, a promis cumparari fara limita de datorie suverana cu scadenta de pana la trei ani ale celor doua tari, daca acestea cer inspectia Troikai BCE/UE/FMI si indeplinesc conditiile din acordurile ce vor fi incheiate. Desi planul lui Draghi nu este aplicabil imediat si tarile in cauza au inceput sa dea inapoi cand au auzit ca exista conditionalitati, dobanzile de pe pietele interbancare au continuat sa scada.

Euribor la 3 luni a scazut la 0,258%, in timp ce Euribor la 6 luni a ajuns la 0,501%, de la 0,64%, respectiv 0,92% in 5 iulie, cand BCE a taiat ratele de dobanda de la 1% la 0,75%. La sfarsitul anului 2011, Euribor la 3 luni si Euribor la 6 luni erau la un nivel de 1,37%, respectiv 1,62%.

Euribor la 3 si 6 luni sunt cei mai folositi indicatori pentru calculul variatiei dobanzilor la creditele in euro. De regula, dobanzile la credite sunt reclaculate de catre banci trimestrial, respectiv semestrial, in functie de indicatorul ales.

Scaderea de peste un punct procentual a Euribor 3M de la sfarsitul anului trecut, de pilda, aduce economii serioase la rata lunara, conditia fiind ca leul sa nu se deprecieze suplimentar.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: