RNDR:Autoritatile trebuie sa concetreze banii care vor sa ii dea celor afectati de seceta catre proiecte

Data publicarii: 13-09-2012 | Finante-Banci

Autoritatile ar trebui sa concentreze banii pe care vor sa ii dea celor afectati de seceta catre proiecte, catre o piata de desfacere pentru micii producatori, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Peter Hurley, director promovare in cadrul Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala (RNDR).

"Sunt zone care nu au avut niciodata irigatii, care au suferit din cauza secetei. Acolo unde este vina? Este vina Guvernului ca acolo nu au fost niciodata irigatii? Nu cred ca trebuie pusa asa problema. Trebuie sa vedem ce avem de facut. Desertificarea, in mare parte in sud, este o problema care se va adanci. Daca risipesti banii in mici bucati, nu ai rezolvat nimic. Mult mai bine ar fi sa ne concentram pe a da acces la o piata de desfacere pentru micii producatori. Acesta este mesajul meu cheie. Ne trebuie piata de mancare in Romania, care este dominata de produsele din import. Ne trebuie o strategie care sa combata asta", a afirmat Hurley. 

Potrivit acestuia, exista un risc ca din 2014, dupa liberalizarea pietei funciare, sa iasa din piata micii fermieri. Pe de alta parte, nici strainii nu stau atat de bine cu banii acum. 

'Nu stiu cat apetit mai au. Au fost doua feluri de straini care au venit in Romania: cei care au facut speculatii si cei care au investit si produc. Este o diferenta mare intre cele doua. Prima parte nu prea mai exista. Nu e nimic rau in cazul fermierilor cu experienta care vin sa cultive in Romania, pentru ca ei vin cu experienta, pot schimba lucruri la nivel institutional sau politic, pot fi voci puternice in intalniri. Nu m-as feri de strainul concurent si nici nu m-as teme, in Romania", a mai afirmat oficialul RNDR. 

Potrivit acestuia, cand Irlanda a intrat in Uniunea Europeana a lasat piata libera pentru strainii care vin sa cumpere terenuri, numai ca nimeni nu a vrut atunci. 

"Agricultura si civilizatia rurala sunt doua lucruri diferite. Exista o comunitate de fermieri in Irlanda, sunt aproape 100.000 de fermieri dar o civilizatie rurala cum aveti in Romania nu exista. Noi in secolul XIX, cu Razboiul cartofilor, a fost mai mult un genocid, noi am pierdut civilizatia rurala. Acesta a fost inceputul sfarsitului acestei civilizatii rurale. In Romania, civilizatia rurala o aveti inca vie. Aceasta este o comoara intr-o valoare economica, daca stii si o poti valorifica. Milioane de tineri romani au posibilitatea sa plece in strainatate sau sa ramana in Romania. De cativa ani nu este foarte roz in strainatate si nu stiu ce va fi, si aici si acolo. Exista posibilitatea sa dezvoltam oportunitati pentru angajare si dezvoltare a fiecarui tanar care vrea sa se implice in zona de dezvoltare rurala. Omul fericit este omul creator, nu consumator", a conchis Hurley.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: