Daniel Constantin: Nu exista niciun risc de dezangajare a fondurilor europene pe dezvoltare rurala in 2012

Data publicarii: 14-09-2012 | Finante-Banci

Nu exista niciun risc de dezangajare a fondurilor europene pe dezvoltare rurala in anul 2012, gradul de absorbtie fiind in acest moment de 50%, adica peste 4 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de profil.

"Gradul de absorbtie pe PNDR este de 50%, adica peste 4 miliarde de euro platite catre fermieri. Cred ca este un grad destul de ridicat daca ne uitam la celelalte fonduri structurale la care Romania are acces, dar daca ne raportam la celelalte state membre, pe zona de dezvoltare rurala, mai avem foarte mult de lucru. Vrem sa ne asiguram ca nu avem niciun risc de dezangajare pe anul 2012 si pot afirma ca nu exista un astfel de risc", a spus Constantin. 

Seful MADR a precizat ca si pe partea de plati directe, Romania a platit fermierilor o suma de 3,6 miliarde de euro din 2007 si pana in prezent, iar pentru 2012 a fost mentinuta tinta de absorbtie avansata de predecesorii sai atat pe dezvoltare rurala cat si pe plati directe. 

"Stam deja foarte bine si pe plati directe pentru ca avem o suma de 3,6 miliarde de euro platita fermierilor din 2007 si pana in prezent. Aici nu vorbim de absorbtie pentru ca a fost de suta la suta desi au fost si ani cu penalitati si cu intarzieri, dar este important ca acesti bani au ajuns la fermieri. Numai in 2012 au fost platite peste 600 de milioane de euro prin APIA. Pana la sfarsitul anului ne vom indeplini acele obiective preluate de la predecesorii mei, adica acea suma de 2,5 miliarde de euro pe agricultura, respectiv 1,4 miliarde de euro pe dezvoltare rurala si 1,1 miliarde de euro pe zona de plati directe", a mentionat ministrul Constantin. 

Pachetul financiar al Romaniei 2007-2014 este de 13,5 miliarde de euro, din care 8,5 miliarde de euro pe dezvoltare rurala si 5 miliarde de euro pe plati directe. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: