Basescu: Doar daca viata va demonstra ca nu se poate trebuie sa modificam tinta aderarii la Euro in 2015

Data publicarii: 14-09-2012 | Finante-Banci

Romania trebuie sa-si mentina drept tinta aderarea la zona Euro in 2015, a declarat presedintele Traian Basescu, punctand ca in acest moment nu exista niciun motiv de modificare a respectivului obiectiv.

"Deci, atat Mecanismul European de Stabilitate, cat si uniunea bancara sunt, in opinia mea, in avantajul Romaniei. Deci, le sustinem fara rezerve. Avem o singura rezerva: ca procesul de realizare a uniunii bancare sa nu se realizeze strict pentru statele, bancile din zona euro. La fel cum am avut o pozitie in care am solicitat ca Tratatul fiscal sa fie liber la aderare si pentru statele din zona non-euro, si am obtinut acest lucru, la fel si conditiile, criteriile de realizare a uniunii bancare trebuie sa fie deschise si statelor nemembre ale zonei euro.Daca vreti, un element esential in a fi convingatori in solicitarile noastre este legat de mentinerea tintei noastre de aderare la zona euro care trebuie sa ramana 2015", a subliniat presedintele, joi, la Palatul Cotroceni. 

El a punctat ca unul dintre obiectivele pentru care Romania a devenit parte a Tratatului fiscal a fost tocmai pentru indeplinirea tintei de aderare la zona Euro. 

"Doar daca viata ne va demonstra ca nu se poate, ca nu putem. Ar trebui sa ne modificam tinta, dar in acest moment nu avem niciun motiv sa modificam tinta de aderare la zona euro, adica 2015. (...) Deja am inceput sa aud diversi analisti, diversi politicieni care se gandesc sa vedem daca ne intereseaza sau nu zona euro. Eu va asigur ca ramanerea in afara zonei euro ar fi o drama pe termen mediu si lung pentru Romania. Dincolo de asta, avem obligatia care decurge din tratat. Noi avem acum o derogare sa nu fim in zona euro pentru ca la intrarea in Uniunea Europeana nu indeplineam criteriile, lucru care s-a mentinut ani de zile, dar 2015 trebuie sa ramana pentru noi o tinta pentru ca, repet, este un tren pe care riscam sa nu-l mai putem prinde in viitor", a punctat presedintele. 

El a mai afirmat ca Romania are interes major ca politicile care vizeaza fondurile de coeziune si Politica Agricola Comuna sa ramana in continuare la nivelul Uniunii Europene favorabile reducerii decalajelor dintre tara noastra si statele vechi membre al Uniunii Europene. 

"In acelasi timp, doresc sa discut atat cu presedintele Barroso, cat si cu presedintele Van Rompuy procesele de aprofundare a integrarii in Uniunea Europeana. Este evident ca in ultima perioada aceste procese au capatat viteza si v-as aminti ca numai in cursul acestui an noi am adoptat Tratatul fiscal sau, mai complet definit, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare. De asemenea, a devenit functional si Mecanismul Economic de Stabilitate.. In momentul de fata s-a lansat teza uniunii bancare si are si un termen foarte scurt de intrare in functiune, sigur, o intrare in trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizeaza intrarea in procesul de realizare a uniunii bancare. Aici as face o mentiune, si este un comentariu personal, deocamdata - alaturi de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania", a spus Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: