Ciprul ar putea primi in octombrie un ajutor financiar de la FMI, UE si BCE

Data publicarii: 17-09-2012 | International

Ciprul, al carui sector bancar a fost afectat de restructurarea datoriei Greciei, se asteapta sa incheie un memorandum de intelegere cu creditorii internationali pentru un pachet de asistenta financiara intr-o luna sau o luna si jumatate, a declarat ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, transmite duminica Reuters.

Intrebat de valoarea imprumutului international, Vassos Shiarly a afirmat ca este dificil de estimat in acest moment, dar a dat exemplul Spaniei, unde suma necesara recapitalizarii sistemului bancar a fost initial estimata la 50 miliarde de euro, dar in final imprumutul acordat de zona euro a ajuns la 100 miliarde de euro, chiar daca suma finala va fi probabil mai mica. 

Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut in iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari banci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discutiile cu reprezentantii UE, BCE si FMI nu au fost pana acum incununate de succes. 

Inca nu se stie exact valoarea pachetului de asistenta financiara solicitat de Cipru, unii analisti apreciind ca Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana vor acorda insulei un ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Reprezentantii creditorilor internationali cer Ciprului reducerea salariilor si a pensiilor, reformarea sistemului de pensii si privatizari. 

Desi poarta discutii cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, Ciprul a solicitat anterior si Rusiei un imprumut, bazandu-se pe relatiile economice stranse dintre cele doua tari. Rusia a acordat deja Ciprului un imprumut de 2,5 miliarde de euro, la finele lui 2011. 

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin analistii. Principalele banci din Cipru sunt prezente si in Romania. 

Sursa: AGERPRES