Reducerea expunerii bancilor straine a micsorat datoria externa pe termen scurt cu 1,5 mld. EUR in S1

Data publicarii: 17-09-2012 | Finante-Banci

Datoria externa totala pe termen scurt s-a diminuat cu 1,5 miliarde de euro in prima jumatate a anului, evolutia fiind influentata in principal de reducerea expunerii pe termen scurt a institutiilor de credit, in conditiile tensiunilor din zona euro si a problemelor cu care s-au confruntat bancile-mama. 

Datoria externa pe termen scurt a bancilor a scazut in primul semestru cu aproape un miliard de euro, pana la 6,4 mld. euro, o ajustare similara inregistrandu-se si comparativ cu valoarea din iunie 2011, potrivit datelor detaliate publicate de BNR pentru al doilea trimestru din 2012.

Fata de primul trimestru din acest an scaderea datoriei externe pe termen scurt a bancilor a fost in T2 de aproximativ 800 mil. euro.

Atat analistii, cat si autoritatile au admis ca Romania se confrunta cu riscul ca strainii sa repatrieze capital, iar unul dintre canalele cele mai periculoase pentru economie este reducerea expunerii bancilor din zona euro. Concret, este vorba de riscul ca bancile straine sa nu reinnoiasca liniile de finantare destinate filialelor locale care ajung la scadenta. Bancile din zona euro acopera peste 80% din piata locala, grade ridicate de dependenta fiind inregistrate in raport cu grupurile austriece si cu cele elene, unele dintre acestea controland banci cu impact sistemic.

Integral in ZF.ro