Stabilitatea financiara in Romania ramane robusta, arata un raport al Bancii Nationale

Data publicarii: 18-09-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei lanseaza editia a saptea a Raportului asupra stabilitatii financiare, document prin care evalueaza soliditatea sistemului financiar romanesc pe parcursul anului 2011 si in prima parte a anului 2012.

Astfel, raportul arata ca stabilitatea financiara in Romania "s-a mentinut robusta, in pofida unui mediu dificil”, potrivit documentului Bancii Nationale.

Sectorul bancar a functionat in parametri corespunzatori, in ciuda unui mediu extern neprielnic si volatil, se mai arata in document.

Mai mult, potrivit raportului, nivelurile de solvabilitate, provizioane si lichiditate s-au mentinut in limite adecvate.

De asemenea, componentele nebancare ale sistemului financiar (sectorul asigurarilor, al fondurilor de pensii, al institutiilor financiare nebancare si cel al pietei de capital) au resimtit contextul macroeconomic intern aflat inca in proces de consolidare, precum si pe cel international nefavorabil, dar fara a genera vulnerabilitati sistemice.

Riscurile la adresa stabilitatii financiare

  • riscul de credit (in special provenind din stocul de credite in valuta acordate anterior debitorilor neacoperiti la riscul valutar)
  • riscul asociat reinnoirii substantiale a finantarii externe a institutiilor bancare autohtone cu capital majoritar strain.
  • "Angajarea autoritatilor intr-un nou acord preventiv de finantare cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala reprezinta o ancora de credibilitate si suport pentru continuarea reformelor care vor consolida cresterea economica durabila, cu efect benefic si in ceea ce priveste diminuarea presiunii asupra calitatii activelor bancare”, se arata in raport.

Insa, provocarile importante care se manifesta atat pe plan extern, cat si intern justifica continuarea eforturilor de mentinere a solvabilitatii, provizionarii si lichiditatii la niveluri adecvate, potrivit concluziilor din document.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: