Cinci ani de pensii private obligatorii: cat au castigat romanii pentru pensia de peste 20 de ani

Data publicarii: 18-09-2012 | Finante-Banci

Fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu de 56% din momentul lansarii pana in prezent, castigurile situandu-se peste rata inflatiei. De performantele acestor fonduri, care investesc in titluri de stat actiuni si depozite bancare, depinde pensia pe care o vor incasa 5,7 milioane de romani peste douazeci de ani. 

Fondul administrat de ING este cel mai performant cu un randament de 65,46% in intervalul cuprins intre 21 mai 2008 si 13 septembrie 2012, potrivit calculelor ZF in baza informatiilor afisate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In acest interval rata inflatiei a fost de circa 30%, astfel ca randamentul real, ajustat cu rata inflatiei, al celui mai perfomant fond de pensii este de 35%.

Pe locul secund se situeaza fondul Aripi administrat de Generali cu un randament de 61,8%, urmat la scurta distanta de fondul Alico cu o performanta de 61,02%. Toate cele noua fonduri de pensii obligatorii din piata sunt pe plus dupa cinci ani de la lansare, inregistrand un randament mediu de 56,43%.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: