Protest la Bruxelles pentru o politica agricola mai corecta si mai prietenoasa cu mediul

Data publicarii: 20-09-2012 | Mediu

Agricultori si militanti de pe tot continentul s-au adunat miercuri la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles pentru a cere o politica alimentara care sa fie mai corecta cu micii fermieri si mai prietenoasa fata mediu si cu tarile in curs de dezvoltare, relateaza miercuri Associated Press.

Sute de protestatari, veniti fie cu tractoare, fie cu bicicleta sau pe jos, in cadrul marsului Good Food, s-au adunat pentru un picnic in masa in fata Parlamentului European din capitala belgiana, unde se afla in discutie o reforma a costisitorului sistem agricol paneuropean. 

De la miscarea culinara Slow Food la grupul ecologist Friends of the Earth /Prietenii Pamantului/, opt miscari importante au decis organizarea acestui mars cu obiectivul de a face presiuni in favoarea unei revizuiri drastice a actualei politici agricole, care sa descurajeze o agricultura de tip industrial. 

Sloganul sub care s-a reunit aceasta coalitie de miscari este 'Politica agricola a UE trebuie schimbata fundamental', in contextul in care dupa 2013 urmeaza sa fie lansat un nou program agricol comunitar pe sapte ani. 

Protestatarii acuza faptul ca agricultura practicata in prezent in cadrul Uniunii celor 27 este orientata in prea mare masura catre marii producatori, in detrimentul fermelor mici, de familie, si arboreaza pancarte concludente in acest sens: 'Marimea conteaza' sau 'Nu mega-cocinilor!'. 

Politica agricola comuna /PAC/ a UE, lansata acum 50 de ani, a avut initial un rol crucial in combaterea amenintarii foametei, pentru a se prinde insa apoi intr-o panza de paianjen a supraproductiei si subventiilor nerationale care au creat distorsiuni pe pietele agricole globale si au dat nastere la conflicte comerciale transatlantice. 

'Cum pot cetatenii UE sa accepte in continuare aceasta agricultura?', a subliniat ecologistul Jose Bove, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura a Parlamentului European. 

Comisia Europeana a facut o serie de propuneri vizand promovarea crearii de locuri de munca si a cresterii in zonele rurale, pentru a se asigura ca cei 16,7 milioane de agricultori din blocul comunitar pot ocupa in continuare un loc predominant in agricultura mondiala, insa protestatarii adunati miercuri la Bruxelles au propria lor viziune. 

'Vrem conditii corecte pentru agricultori, zone rurale mai ecologice si renuntarea la politicile care ii afecteaza pe cei saraci din tarile in curs de dezvoltare', a declarat Stanka Becheva, de la Prietenii Pamantului. 

Factorii de decizie de la Bruxelles - intre care se numara pentru prima data si Parlamentul European - dezbat in prezent viitorul PAC pentru urmatorii sapte ani, in cadrul negocierilor privind un buget de circa o mie de miliarde de euro ce ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul acestui an, dar prelungirea crizei economice pune sub semnul intrebarii un compromis rapid. Doar propunerile bugetare pentru agricultura se ridica la circa 390 miliarde de euro. 

Marsul Good Food, pornit din Austria in august pe biciclete si caruia i s-au alaturat pe parcurs participanti din Germania, Franta, Olanda si Belgia, sustine intre altele practici agricole mai corecte si mai ecologice, incetarea speculei cu alimente si sustinerea productiei locale de nutreturi in defavoarea importurilor de soia pentru hrana septelului european. In total, la el iau parte peste 80 de organizatii din 15 tari. 

Pe langa 'brunch-ul' de protest din fata Parlamentului European, aceasta etapa finala a marsului mai cuprinde o conferinta a societatii civile ce are loc in interiorul cladirii legislativului.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: