Inundarea pietelor lumii cu lichiditati coboara si costul de finantare al Romaniei

Data publicarii: 21-09-2012 | Finante-Banci

Masurile de relaxare cantitativa anuntate de BCE si Fed au dus la scaderea costurilor de finantare, au impulsionat bursele, iar euro s-a apreciat. Insa redresarea economiilor este lenta, iar inundarea pietelor cu lichiditati aduce riscul cresterii inflatiei. 

Masurile anuntate de BCE si Rezerva Federala pentru a calma pietele si pentru a castiga timp si spatiu de manevra in lupta cu tensiunile financiare, economice si sociale din zona euro si SUA au avut efecte pozitive asupra pietelor financiare pe parcursul lunii septembrie, inclusiv pentru Romania.

Cea de-a treia runda de "relaxare cantitativa" anuntata de Fed si decizia BCE au dus la scaderea costurilor de finantare, respectiv diminuarea cotatiilor CDS-urilor (costul asigurarii contra riscului de default), chiar si pentru tari ca Spania si Italia, economii majore ale zonei euro, care se confrunta cu probleme. In cazul Romaniei, cotatia CDS a coborat spre 300 puncte de baza, dupa ce inainte de anuntarea masurilor BCE oscila in jurul nivelului de 400 puncte de baza. CDS-ul este un element important avut in vedere atunci cand o tara decide sa lanseze obigatiuni pe pietele externe, alaturi de rata de referinta (mid swap rate), iar scaderea acestui cost duce la imprumuturi mai ieftine pentru stat. Scaderea CDS-ului duce si la ieftinirea liniilor de finantare primite de bancile locale de la bancile - mama, ceea ce poate antrena ieftinirea creditarii in euro pe piata locala.

Programele anuntate de BCE si Fed au impulsionat si bursele din intreaga lume, iar euro s-a apreciat. Pietele externe au fost animate de declaratiile sefului BCE ca institutia va face "orice este necesar" pentru a salva cele 17 tari membre ale zonei euro si ca va cumpara nelimitat obli-gatiuni garantate cu ipoteci ca parte a unui plan de a readuce sub control dobanzile la care se imprumuta unele state din zona euro. Mai mult, declaratiile sefului Fed, Ben Bernanke, ca institutia va cumpara lunar obligatiuni de 40 mld. dolari pana isi va reveni economia americana au readus optimismul in randul investitorilor.

Integral in Ziarul Financiar