500 de familii raman fara case in urma falimentului proiectului imobiliar Planorama

Data publicarii: 24-09-2012 | Imobiliare

Falimentul reprezinta ultimul act in proiectul Planorama, un controversat ansamblu imobiliar din Bucuresti. La mai bine de patru ani de la declararea insolventei dezvoltatorului, sute de familii ar putea ramane si fara bani si fara apartamente, informeaza Jurnalul TVR.

500 de familii au crezut in schitele si planurile frumos ambalate ale unui grup de investitori israelieni veniti cu proiecte grandioase in Romania. Credulii au scos din buzunare, in total, aproape 40 de milioane de euro. Ce au primit in schimb? Doar promisiuni.

Investitia inceputa in 2006 trebuia finalizata in 2008, insa firma EURO HABITAT, care dezvolta proiectul, a intrat in insolventa. Dupa sase ani, un singur bloc din sase a fost finalizat, exclusiv de catre proprietarii celor 240 de apartamente.

Inca 500 de viitori proprietari au achitat fie un avans de 20%, fie integral valoarea apartamentelor care nu au mai fost construite. Potrivit legii, daca se declara falimentul, primii despagubiti sunt administratorii judiciari. Apoi se achita datoriile la banci si la bugetul de stat. Din ce ramane dupa vanzarea bunurilor, se platesc si ceilalti debitori. Pagubitii sunt la coada listei.

"In momentul de fata se judeca contestatiile formulate de catre creditori la tabelul preliminar. Dupa solutionarea contestatiilor si afisarea tabelului definitiv, vom sti daca se depune vreun plan de reorganizare. In caz contrar, se va trece la procedura falimentului.", declara administratorul judiciar.

Planorama este doar unul dintr-o lunga lista de proiecte esuate. Ibiza Sol, Asmita Gardens, Alia Apartments sau Cortina Rezidence sunt doar cateva proiectele unor dezvoltatori intrati in insolventa de la inceputul acestui an.

"Din pacate cei care au acum probleme cu dezvoltatorii intrati in insolventa sau faliment nu pot fi aparati de autoritati pentru ca nu exista un cadru legislativ", declara Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Potrivit analistilor, piata imobiliara isi va reveni numai dupa stabilirea unor preturi reale, adaptate la puterea de cumparare a romanului.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: