Analistii: BNR va mentine joi dobanda-cheie la 5,25% pe an de teama inflatiei si a deprecierii leului

Data publicarii: 24-09-2012 | Finante-Banci

Majoritatea analistilor apreciaza ca BNR va mentine dobanda-cheie la 5,25% in sedinta de politica monetara de joi, avand in vedere perspectivele de crestere a inflatiei in urmatoarele luni si posibilele presiuni de depreciere ale leului in conditiile mediului politic instabil din Romania. 

In luna august banca centrala a pastrat pentru a treia sedinta de politica monetara la rand dobanda-cheie la nivelul de 5,25% pe an, iesirile de capital strain si presiunile de depreciere exercitate asupra leului cantarind greu in aceasta decizie. Suprapunerea unor evenimente globale cu tensiunile politice interne a accentuat iesirile de capital.

"In conditiile unor fluxuri de fonduri negative si a unui peisaj politic incert este putin probabil ca Banca Nationala sa schimbe directia politicii. Cresterea economica sub potential si socurile de preturi pe partea de oferta sunt argumente impotriva majorarii ratei dobanzii, in timp ce presiunile de depreciere si depasirea tintei de inflatie vor impiedica reducerile. In ciuda ratarilor repetate ale tintelor de inflatie, BNR va mentine, probabil, dobanda de politica monetara la 5,25% cel putin pana la sfarsitul anului 2013", se arata in cel mai recent raport trimestrial pe regiune al UniCredit.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: