Eduard Hellvig: Turismul balnear este o nisa pe care Romania nu trebuie sa o rateze

Data publicarii: 24-09-2012 | Turism

Turismul balnear este o nisa pe care Romania nu trebuie sa o rateze si una dintre prioritatile strategice pentru 2013 va consta in investitii in infrastructura specifica, pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu, a declarat, luni, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, la deschiderea conferintei internationale privind turismul de sanatate.

"Din punctul meu de vedere, turismul balnear, turismul medical este o nisa pe care Romania nu trebuie sa o rateze. Este adevarat, la nivel de infrastructura lucrurile nu stau asa cum ne-am dori, din aceste considerente am spus ca una dintre prioritatile strategice pe care trebuie sa le avem in urmatoarea perioada este sa corelam ceea ce exista ca potential natural in Romania cu investitiile in infrastructura specifica. Ca atare, una dintre prioritatile strategice pentru 2013 va fi si investitii in ceea ce inseamna infrastructura, pentru a ajuta dezvoltarea domeniului turismului medical si a turismului balnear", a precizat ministrul. 

Potrivit datelor statistice, a subliniat acesta, Romania are un potential enorm in zona de turism balnear, iar pe acest considerent nu este suficienta o abordare strict sistemica, din perspectiva ministerului, ci este necesara o colaborare institutionala cu patronatele si industria de profil. 

"Sunt convins de colaborarea intre MDRT si Ministerul Sanatatii, daca vom face politici coerente intre ceea ce inseamna dezvoltarea infrastructurii, profilul medicilor necesar si pregatirea acestora la un standard - pentru ca nu ajunge sa fii competitiv in piata nationala. Este un produs pe care vrem sa-l exploatam, in sensul ca asteptam sa vina turisti straini. Avantajul acestui tip de turism este ca cei care vin la relaxare nu vin singuri, vin insotiti de familie. Acestia au capacitatea, daca sunt multumiti de servicii, sa promoveze turismul balnear in tarile de provenienta si, ca atare, acest mecanism de dezvoltare a unui marketing eficient si a finantarii infrastructurii in zona balneara arata ca Romania are potential mare si este obligatia noastra sa valorificam acest potential", a aratat Hellvig. 

Seful de la MDRT a subliniat ca scopul nu este de a ocupa un procent din piata de turism din Romania, ci important este sa existe un procent dintr-un business, dintr-un domeniu turistic care sa aduca o contributie cat mai mare in PIB. 

"Obiectivul nostru nu este de a ocupa o cota de piata, ci de a fi competitivi si cred ca Romania are obligatia de a fi perfecta in ceea ce face. Suntem intr-o piata globalizata, intr-o piata care nu ne permite sa fim jucatori de mana a doua. In orice domeniu trebuie sa fim performanti si, ca atare, nu ne permitem sa facem lucrurile la jumatate de masura", a spus el. 

El a admis ca, daca intr-un timp, in Romania exista un turism balnear dezvoltat, in urma campaniilor anti-aging si a promovarii tratamentelor Anei Aslan, acum acest domeniu a scazut foarte mult, sub potentialul existent, in special din cauza diminuarii investitiilor in infrastructura specifica. 

Insa, in opinia ministrului Dezvoltarii, pentru Romania acest domeniu de activitate trebuie sa ramana unul strategic, pentru ca exista o traditie si recunoastere internationala. 

"Ca in orice alt domeniu, in turism, cand ai recunoastere internationala, cand brandul de tara intr-un anumit domeniu este cunoscut foarte bine, este si mai usor de promovat, pentru ca au garantia cei care vin ca, intr-adevar, acolo este performanta in ceea ce se face", a subliniat acesta. 

Raportat la tarile invecinate, cum ar fi Ungaria, Eduard Hellvig a fost de acord ca aceasta a investit foarte mult in zona de turism balnear, insa a subliniat existenta resurselor din Romania, care sunt 'extraordinare'. 

"Eu cred ca nu trebuie sa ne raportam la ceilalti. Eu cred ca trebuie sa ne raportam la ceea ce avem noi ca potential. Colegii din Ungaria au investit mult in zona de turism balnear, dar asta nu inseamna ca noi nu avem un potential mult mai mare, pentru ca resursele noastre naturale nu pot fi comparate. Infrastructura existenta astazi in Romania, chiar daca este cazuta, este extraordinar de mare si, ca atare, o singura dezvoltare sau o strategie coerenta in infrastructura de turism balnear ar putea sa ne aduca in cativa ani pe pozitia de lider in ceea ce inseamna turismul balnear. Resursele naturale care sunt astazi in Romania la dispozitie sunt extraordinare, trebuie doar sa le utilizam", a conchis ministrul Dezvoltarii. 

Sursa: AGERPRES