Cum se fac banii in criza. Ce investitii au batut bursa si ce le place marilor investitori

Data publicarii: 24-09-2012 | Bursa

In prima zi a anului 2009, dupa ce in anul anterior se inregistrase apogeul crizei pe pietele financiare, s-au putut face unele dintre cele mai profitabile investitii financiare. Randamentele unora dintre cele mai mari fonduri mutuale de pe piata, pe perioada scursa din 1 ianuarie 2009 incoace, au intrecut indicele BET C, al tuturor actiunilor de la Bursa din Bucuresti (mai putin SIF-urile), potrivit calculelo, scrie ECONOMICA.NET

Mai multe fonduri de investitii cu plasamente diversificate au obtinut randamente mai mari decat cresterea indicelui compozit BET C, al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), de 38,5%, inregistrata din 1 ianuarie 2009 incoace.

Indicele BET C face media ponderata a variatiilor cotatiilor tuturor companiilor de la bursa, cu exceptia Societatilor de Investitii Financiare (SIF).

Performanta fondurilor de investitii diversificate este cu atat mai importanta, cu cat de la ele nu se asteapta astfel de recorduri.

Acest tip de fonduri fac plasamente mari si in depozite bancare, mai putin profitabile, pentru a-si respecta statutul de vehicule cu risc moderat, spre deosebire de fondurile de actiuni, de la care pretentiile de castig sunt mari, pentru ca si riscul este mare.

Valoarea unui titlu al fondului Raiffeisen Benefit a crescut cu peste 59% in perioada analizata, pana la 125,65 lei. Totodata, valoarea investitiei in fondul Carpatica Global si cea in fondul BT Clasic au crescut cu 50%, pana la 14,65 de lei/titlu, respectiv pana la 16,95 de lei / titlu. Carpatica Global este administrat de filiala Bancii Comerciale Carpatica, de management al investitiilor, iar BT Clasic, de cea similara a Bancii Transilvania.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: