Presedintele Parlamentului grec se suspenda din functie in urma unei anchete privind acuzatii de spalare de bani

Data publicarii: 25-09-2012 | International

Presedintele Parlamentului grec a anuntat luni ca se suspenda temporar din functie, in asteptarea rezultatelor unei anchete privind acuzatii de spalare de bani care il vizeaza atat pe el, cat si pe numerosi alti oameni politici, relateaza AFP.

Presedintele Parlamentului, Evangelos Meimarakis, 'le va cere adjunctilor sai sa il inlocuiasca temporar, pana cand rezultatul anchetei este facut public', precizeaza un comunicat al biroului sau. 

Fost ministru al apararii si fost secretar al partidului conservator Noua Democratie, Meimarakis a fost citat, alaturi de alti oameni politici eleni, intr-un raport publicat de jurnalul Real News, care ii acuza ca ar fi facut achizitii imobiliare in scopul de a spala mai multe miliarde de euro, intre 2005 si 2008. Atat presedintele Parlamentului, cat si alti doi fosti ministri ai formatiunii mentionati in raport au dezmintit orice implicare. 

Unul din fostii ministri vizati, Georges Voulgarakis, si-a prezentat demisia in 2008 in urma implicarii sotiei sale intr-un conflict privind o parcela de teren dintre stat si o manastire ortodoxa. 

Ministrul elen al finantelor, Yannis Stournaras, a declarat saptamana trecuta ca brigada anticoruptie a Ministerului sau ancheteaza declaratiile de venit si societatile detinute de 32 de persoane, intre care oameni politici, responsabili municipali si alti functionari publici. Ancheta 'vizeaza denuntarea si combaterea coruptiei la toate nivelurile puterii', a declarat Stournaras. 

Premierul Antonis Samaras, presedinte al Noii Democratii, a cerut transferarea dosarului la Curtea Suprema pentru investigatii suplimentare.

Sursa: AGERPRES