Parlamentare 2012: Termenul limita de depunere a candidaturilor - 30 octombrie; campania incepe pe 9 noiembrie

Data publicarii: 25-09-2012 | Politica

Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegerile parlamentare si candidatii independenti pot depune pana la data de 30 octombrie listele de candidaturi pentru scrutinul din iarna, campania electorala urmand sa inceapa pe 9 noiembrie si sa se incheie pe 8 decembrie, la ora 7,00.

Fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale va depune la biroul electoral de circumscriptie patru exemplare originale ale listei candidatilor pentru respectiva circumscriptie, patru fotocopii ale actului de identitate al fiecarui candidat, un exemplar original si trei fotocopii ale dovezilor constituirii depozitelor bancare, pentru fiecare candidat - cinci salarii minime brute pe tara in contul deschis de Autoritatea Electorala Permanenta, potrivit unei decizii a BEC. 

Totodata, se vor depune patru exemplare originale ale declaratiilor de acceptare a candidaturii, patru exemplare originale ale declaratiilor de avere si de interese ale candidatilor, pentru fiecare candidat, si patru exemplare ale declaratiilor de apartenenta sau neapartenenta la securitate ca politie politica ale fiecarui candidat nascut inainte de 1 ianuarie 1976. 

Cel mai tarziu la data de 7 noiembrie candidaturile vor ramane definitive. In termen de trei zile de la ramanerea definitiva a candidaturilor, cel mai tarziu la data de 10 noiembrie, se va stabili ordinea in care se tiparesc numele candidatilor pe buletinul de vot. 

Potrivit calendarului electoral, pana cel mai tarziu la data de 30 septembrie se vor desemna judecatorii in biroul electoral de circumscriptie, iar cel mai tarziu la data de 1 octombrie se vor alege presedintele biroului electoral de circumscriptie si loctiitorul acestuia. 

In cel mult 48 de ore de la constituirea birourilor electorale de circumscriptie, cel mai tarziu la data de 3 octombrie, se va comunica birourilor electorale de circumscriptie numarul minim de semnaturi necesar pentru sustinerea candidaturilor independente in fiecare colegiu uninominal. 

Tot la acea data, se va aduce la cunostinta publica numarul de alegatori inscrisi in listele electorale permanente ale fiecarui colegiu uninominal. 

Cel mai tarziu la data de 9 octombrie se vor delimita si se vor numerota sectiile de votare, iar cel mai tarziu la data de 10 octombrie partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri vor stabili si comunica la BEC semnele electorale. 

Cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea zilei alegerilor, termen limita 25 octombrie, se vor tipari si comunica primarilor listele electorale permanente. 

Pe 9 noiembrie va avea loc completarea biroului electoral de circumscriptie cu reprezentantii partidelor politice parlamentare, aliantelor politice si aliantelor electorale dintre cele care participa la alegeri in respectiva circumscriptie. 

Cu cel putin 10 zile inainte de data alegerilor, termen limita 29 noiembrie, vor avea loc imprimarea buletinelor de vot si confectionarea stampilelor cu mentiunea 'votat'. 

De asemenea, cu cel putin doua zile inainte de data alegerilor, cel mai tarziu in data de 7 decembrie, buletinele de vot si materialele necesare votarii vor fi distribuite birourilor electorale ale sectiilor de votare. 

Pe 8 decembrie, la ora 7,00, se va incheia campania electorala. 

In ajunul zilei alegerilor, pe 8 decembrie, la ora 18,00, presedintele si membrii biroului electoral al sectiei de votare se vor prezenta la sediul acesteia si vor lua masurile pentru asigurarea ordinii si corectitudinii operatiunilor de votare si a pazei in jurul localului de vot. 

Pe 9 decembrie, la ora 6,00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta celorlalti membri, va verifica existenta materialelor necesare votarii (urne, liste electorale, buletine de vot, stampile, tusiere etc.), va inchide si sigila urnele prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare. 

Urnele se vor deschide duminica, 9 decembrie, la ora 7,00, si se vor inchide la ora 21,00. 

Dupa incheierea votarii, presedintele si membrii biroului electoral al sectiei de votare vor anula buletinele de vot ramase neintrebuintate, vor numara voturile, vor incheia procesele verbale si vor intocmi dosarele cu rezultatele votarii, separat pentru Camera Deputatilor si Senat. 

Sursa: AGERPRES