Cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 5,1% in 2012, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell realizat de PwC Romania

Data publicarii: 25-09-2012 | HR/Cariere

Cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 5,1%, potrivit editiei de anul acesta a studiului salarial si de beneficii PayWell, derulat de echipa de consultanta in resurse umane a PwC Romania. Acest nivel de cresteri salariale este similar celui inregistrat in 2011.   

"Aceasta valoare se apropie de estimarile de la inceputul anului atunci cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6%. Totusi, cresterea salariala efectiva a fost usor mai scazuta ceea ce reflecta prudenta angajatorilor in privinta cresterii costurilor salariale intr-o perioada de incertitudine economica avand in vedere recesiunea din Zona Euro”, a declarat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Sectoarele economice in care s-au inregistrat majorari salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate (toate raportand cresteri salariale medii in jur de 6%), in vreme ce sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala. 

"In ultimii patru ani, Romania a inregistrat o evolutie economica cu doua viteze. Pe de o parte exista o economie dinamica orientata spre export care a inregistrat rate sanatoase de crestere chiar si in aceste vremuri dificile. Vorbim in principal de industria auto, sectorul farmaceutic si cel IT. Pe de alta parte, piata interna impovarata inca de criza a afectat perspectivele de crestere ale companiilor indeosebi din sectorul bancar si din cel de retail”, a explicat Peter de Ruiter. 

Se observa o scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca (cresterea salariului minim brut pe tara de la 1 ianuarie 2012 conform Hotararii de Guvern nr. 1225/2011).

Pentru 2013, asteptarile sunt comparabile cu cele din anii trecuti, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2012 bugetand in medie cresteri salariale de 6,1%.

Potrivit datelor studiului realizat de PwC Romania, se remarca o scadere a ponderii bonusurilor variabile (bonusurile de performanta si comisioanele din vanzari) si a beneficiilor oferite de catre angajatori in pachetul total de remunerare, comparativ cu anii precedenti. 66% dintre companiile participante la studiu au platit bonusuri variabile, nivelul cel mai ridicat inregistrandu-se in sectorul farmaceutic (14% din salariul anual), urmat de sectorul bunurilor de larg consum, distributie si retail (7%).

Totodata, a scazut numarul companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti, doar o treime dintre companiile participante oferind prime fixe tuturor categoriilor de angajati, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de baza.

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania, se observa o abordare prudenta, similara cu cea referitoare la compensatii. Datele studiului PayWell releva  o scadere pe toate planurile, fie ca vorbim de beneficii sociale (tichete de masa), de siguranta (asigurare de viata) sau de beneficii de legate de stilul de viata al angajatilor (sport si socializare).

Concluziile studiului salarial si de beneficii PayWell 2012, precum si cele ale studiului de eficienta a fortei de munca Saratoga, vor fi prezentate pe larg in cadrul Conferintei de Resurse Umane organizata de PwC Romania la sfarsitul lunii octombrie. Informatiile legate de aceasta conferinta vor fi comunicate ulterior.

Despre PayWell 2012

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2012 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 169 de companii din douasprezece sectoare economice diferite (agrochimie, industria constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, sectorul hotelier, industria farmaceutica, retail, servicii externalizate si centre de servicii si telecomunicatii). Studiul contine, de asemenea, analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de  remunerare ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza unui numar de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la tichete de masa. Aria de cuprindere a studiului, multitudinea datelor furnizate si numarul organizatiilor participante fac din PayWell principala sursa de informatii legate de politica de salariala si de beneficii din Romania.

Despre PwC

Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu aproape 169.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.com/ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica separata. Va rugam sa accesati pagina de internet www.pwc.com/structure pentru mai multe detalii.