Ponta ii da ultimatum lui Dan Diaconescu: Sa vina cu banii pana la 1 octombrie

Data publicarii: 25-09-2012 | Actualitate

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca, in cazul in care Dan Diaconescu nu va plati pana la 1 octombrie banii pentru actiunile Oltchim, va numi un nou management.

VICTOR PONTA: Am avut discutii si am considerat necesar sa punem la dispozitia media cateva date esentiale din ultimii ani a situatiei de la Oltchim. E necesar deoarece a existat un interes major. Oltchim nu inseamna doar 3000 de angajati, ci si alte unitati economice. Situatia de la Oltchim e in responsabilitatea Guvernului. Trebuie o strategie de recuperare a datoriilor si de aducere a combinatului pe profit. Datele sunt publice si arata cum s-a ajuns la momentul de azi.

As vrea sa incep cu anul 2006 cand compania PSS devine actionar la Oltchim. As vrea ca batalia politica sa se limiteze. Acel guvern care a semnat era format din Blaga, Flutur, Macovei. Au fost oameni care au adoptat ordonanta. Situatia Oltchim s-a deteriorat, iar ultimii trei ani au fost o cadere grava. Datoriile Oltchim catre furnizori erau de 11 milioane de lei, catre bugetul de stat 7 milionae, catre alti creditori peste 5 milioane, credite nerambursate la termen - 2009. In 2010, datoriile au crescut, pe vremea domnului Videanu. Pe vremea domnului Ariton, in 2011, datoriile au crescut din nou. Oltchim nu a mai gasit finantare.

In 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul mult mai usor. Practic, timp de 3 ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a devenit o societate intr-o situatie fara iesire. Cei care au adus Oltchim in situatia de acum, ne dau sfaturi.

In ultima perioada, ministerul Economiei si ANAF au pornit investigarea cauzelor care au dus la aceste datorii. Vom sesiza si DNA. Important e ca aceasta situatie sa nu ramana fara niciun fel de vinovat.

Pe 8 decembrie 2011, guvernul Boc desemneaza compania Price Waterhouse Coopers pe post de consultant pentru privatizare. Termenul agreat cu FMI pentru privatizare a fost luna aprilie 2012. Consultantul a definit caietul de sarcini si procedura. In aprilie, guvernul MRU nu a aprobat desfasurarea procedurii. S-a ajuns la peste 250 de milioane de euro. Orice investitor, intreaba ce datorii are de platit.

De ce consultantul a propus acceptarea fara restrictie a participantilor? Orice restrictii referitoare la experienta in domeniu si alte conditionari ar fi dus ca la licitatia din 21 sa fie o singura companie, PSS. Consultantul nu a anticipat ca va veni o persoana fizica. A propus o licitatie deschisa.

Dan Diaconescu a venit cu o oferta in conformitate cu caietul de sarcini.

Conversia datoriei AVAS in actiuni: Guvernul a dorit aceasta conversie. Conform legii, aceasta conversie se poate face doar in momentul in care detii doua treimi din adunarea actionarilor. Ministerul Economiei a venit in guvern cu un memorandum prin care a propus sa vindem actiunile si datoriile separat. Era imposibil aceasta conversie.

Concernul rusesc TISE a comunicat oficial ca decizia e de a nu participa in procesul de privatizare al Oltchim, dar au precizat ca nu exclude continuarea cooperarii.

OMV Petrom si-a dat in scris acordul de a negocia vanzarea Arpechim catre cel care va deveni actionar majoritar la Oltchim. Cea mai importanta parte a Arpechim pentru Oltchim a fost transferata deja catre Oltchim acum doi ani. Oltchim poate functiona si fara Arpechim.

Oferta domnului Dan Diaconescu nu este publica, desi a aparut in presa. Se arata ca plata se va face in lei la semnarea contractului de cumparare a pachetului de actiuni. Exista un termen pana luni 1 octombrie in care se poate face aceasta plata. Cand se semneaza contractul, trebuie facuta plata. Spune in document ca dispune de sumele necesare. Daca se dovedeste a fi falsa, atrage raspunderea penala. Imediat dupa anuntarea castigatorului, va prezentam echipa de manageri, mai scrie. E o obligatie neindeplinita. Punctul 7: Planul de afaceri va fi prezentat in termen de 48 de ore - au expirat pe 24 septembrie.

Ce s-ar intampla cu cei 45 de milioane de euro daca Diaconescu va plati? Pot fi acordati ca imprumut de salvgardare pentru cel mult sase luni pentru functionarea combinatului. Exista o conditie: sa fie platiti de Dan Diaconescu.

Suntem pregatiti pentru a discuta mai departe toate procedurile care se impun. Luam in calcul si faptul ca Diaconescu nu va putea plati pretul de 45 de milioane de euro. In aceste conditii, responsabilitatea pentru acei oameni ramane in sarcina guvernului, motiv pentru care vom numi un nou managemenet, un administrator special care sa opreasca contractele daunatoare. In maxim 6 luni, sa reluam procesul de privatizare cu un investitor strategic. Asteptam data de 1 octombrie pentru a sti daca ministerul ramane propietar majoritar al Oltchim.

E vorba de soarta mai multor mii de oameni si soarta unor institutii importante. Guvernul a incercat si va incerca sa gaseasca solutia cea mai buna pentru salvarea combinatului, indiferent de interesele politice.

Cei care au produs catastrofa de la Oltchim, ar trebui sa aiba bunul-simt de a nu mai vorbi. Domnul Videanu este unul dintre ei.

Cel care vine si salveaza locurile de munca, achita o parte din datorii, acela e cel care trebuie sa castige.

Sursa: Realitatea.net