Bancile nu accepta ofertele agentiilor de colectare a creantelor pentru creditele neperformante garantate cu ipoteca

Data publicarii: 26-09-2012 | Finante-Banci

Bancile comerciale din Romania nu sunt dispuse sa vanda agentiilor de colectare specializate portofoliile cu credite neperformante garantate cu ipoteci, din cauza asteptarilor legate de pret, potrivit directorului general al companiei de colectare a creantelor EOS KSI Romania, Georg Kovacs.

'Bancile sunt dispuse sa vanda aceste credite cu ipoteci la un pret de cel putin 50% din valoarea initiala, in timp ce agentiile de colectare ofera 20-25% pentru ipotecile bune, de tipul apartamentelor in Bucuresti sau in orasele capitala de judet', a declarat marti, intr-o conferinta de presa, reprezentantul EOS KSI Romania. 

Practic, bancile ar dori sa vanda aceste ipoteci la preturile actuale ale pietei imobiliare, tinand cont de scaderile inregistrate comparativ cu varful 'bulei' imobiliare din anul 2007. 

Kovacs a declarat ca in alte state europene agentiile de colectare a creantelor ofera mai putin pentru ipoteci, spre exemplu 16-20% in Spania. 

El a precizat ca agentiile de colectare tin cont, in oferta lor, si de taxa executorului judecatoresc, de 10% in Romania pentru proprietatile imobiliare. Pentru creditele de consum, negarantate cu ipoteci, companiile specializate pentru recuperarea creantelor ofera bancilor 10-12% din valoare. 

Agentia de colectare are un cost de 30% pentru fiecare leu colectat in primii trei ani, costurile urcand la 40% pentru un interval de 3-5 ani si la 40% dupa cinci ani.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: