Romanii au acum sansa sa obtina in instanta modificarea tuturor contractelor de credit abuzive

Data publicarii: 26-09-2012 | Finante-Banci

Dupa ce legea privind clauzele abuzive din contracte a fost modificata radical la inceputul lunii august, ANPC dar si romanii din asociatiile de protectie a consumatorilor au marea sansa de a munci in folosul tuturor celor care au in contracte aceste clauze abuzive, intalnite in special in contractele de credit. Ce conditii trebuie sa indeplineasca si care sunt pasii de urmat.

Modificarea legii 193/2000 efectuata la inceputul lunii august aduce o posibilitate nemaiintalnita pana acum in Romania, aceea ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau o asociatie de protectie a consumatorilor sa dea in judecata un comerciant (numit de acum profesionist) pentru clauzele abuzive din contracte, si constatarea existentei acestor clauze in instanta sa duca la modificarea tuturor contractelor care contin acele clauze incheiate intre comerciant si clientii sai. Domeniul in care s-a constatat in ultima perioada cea mai mare concentrare de clauze abuzive este cel bancar, asa cum arata miile de hotarari definitive in instanta.

Mai multe banci au pierdut in instanta procesele cu clientii sau cu ANPC. Clauze precum cele referitoare la comisionul de risc, comisionul de administrare aplicabil la soldul initial al creditului, dobanda variabila care poate fi modificata de catre banca fara nicio explicatie si fara un criteriu transparent si bine definit au fost declarate nule si instanta a dispus eliminarea lor si returnarea banilor incasati de catre banca in temeiul lor.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: