AEP a finalizat verificarea listelor electorale de la referendumul din iulie; rezultatele transmise PICCJ

Data publicarii: 27-09-2012 | Politica

Autoritatea Electorala Permanenta anunta ca, miercuri, a finalizat activitatea de verificare a listelor electorale utilizate la referendumul national din 29 iulie 2012.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, tot miercuri, in conformitate cu prevederile art. 431 alin. (5) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare, AEP a transmis rezultatele verificarii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica. 

AEP reaminteste ca, potrivit legislatiei in vigoare, are obligatia de a verifica listele electorale pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu (acelasi Cod Numeric Personal apare de doua sau mai multe ori in listele electorale). 

Autoritatea Electorala Permanenta mentioneaza ca, dupa culegerea de date textuale atat din listele electorale permanente, cat si din listele electorale suplimentare si popularea bazei de date cu informatiile preluate, s-a interogat baza de date in vederea identificarii posibilelor cazuri de vot multiplu (inregistrari/ semnaturi ale aceluiasi alegator pe mai multe liste); aceasta operatie a constat in verificarea dublei corespondente a CNP-urilor aflate pe listele permanente cu cele aflate pe listele suplimentare, precum si in verificarea dublei corespondente a CNP-urilor aflate doar pe listele suplimentare. 

In cazul in care un CNP aflat pe lista permanenta se regasea in lista de vot suplimentara s-a verificat existenta semnaturii atat pe lista permanenta, cat si pe cea suplimentara. In cazul in care acelasi CNP avea semnatura existenta atat pe lista permanenta cat si pe cea suplimentara se bifa in baza de date, arata AEP in comunicatul de presa. 

"Din verificarile realizate pe listele permanente si suplimentare a fost identificat un numar total de 55.660 de cazuri de inregistrari multiple (CNP-uri regasite atat pe listele permanente cat si pe listele suplimentare), numarul total de inregistrari afectate fiind de 118.881 (inregistrari ce contin intre una pana la 18 corespondente intre listele de vot permanente si listele de vot suplimentare). Din totalul de 55.660 de cazuri de inregistrari multiple un numar de 1.082 de inregistrari au avut CNP-uri invalide (cheia unica de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferita de 13 cifre), pentru aceste 1.082 de inregistrari verificarea incrucisata s-a realizat dupa seria si nr. CI/BI", precizeaza comunicatul de presa. 

De asemenea, conform AEP, printre situatiile observate pe listele suplimentare se regasesc un numar de 3.685 de inregistrari avand semnatura lipsa si un numar de 883 de inregistrari avand randurile taiate. Cele 3.685 de inregistrari avand semnatura lipsa au fost catalogate ca avand potential vot multiplu prin simpla prezenta a datelor cu caracter personal pe liste suplimentare, cumulate cu prezenta semnaturilor aferente pe listele permanente de domiciliu. 

Printre situatiile observate pe listele permanente se regasesc 210 inregistrari avand randurile taiate, iar pentru 8.131 de inregistrari nu s-a putut stabili cu exactitate existenta semnaturilor in campul aferent si un numar de 1.503 inregistrari avand mentiunea "VUS/VUM/VUV" pentru care nu s-a putut stabili cu exactitate lipsa semnaturii, mentioneaza comunicatul de presa. 

"Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.253.788 inregistrari preluate de pe listele permanente si 1.340.631 inregistrari preluate de pe listele suplimentare din care a rezultat un numar de 8.491.126 semnaturi (in acest numar au fost incluse semnaturile incerte si alte inscrisuri in campurile de semnatura). Printre situatiile observate pe rezultatul global se regasesc un numar de 47.386 de inregistrari avand CNP-ul invalid pe listele suplimentare (cheia unica de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferita de 13) si un numar de 90.457 inregistrari pe listele permanente avand mentiunea 'VUM/VUS/VUV' care au corespondenta in listele suplimentare in numar de 83.112 inregistrari", se mai arata in comunicatul de presa transmis de AEP. 

Sursa: AGERPRES