Mariana Campeanu: 1400 de cereri de rambursare pe proiectele POSDRU vor fi platite incepand de saptamana viitoare

Data publicarii: 27-09-2012 | Finante-Banci

Un numar de 1.400 de cereri de rambursare pe proiectele POSDRU vor intra in plata incepand de saptamana viitoare, fondurile de care dispun autoritatile in acest moment ridicandu-se la 390 milioane de lei, a declarat miercuri ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, la finalul sedintei extraordinare a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, care a avut loc la sediul Guvernului.

"Cele 1.400 de cereri de rambursare pe proiectele POSDRU, care au fost verificate deja conform criteriilor Instructiunii nr. 61, vor fi platite beneficiarilor incepand de saptamana viitoare. Fondurile pe care le avem la dispozitie in acest moment sunt de 390 milioane lei, suma acoperind fara probleme achitarea celor 1.400 de cereri de rambursare. Pe masura ce vor fi verificate pe Instructiunea 61, vor intra in plata si alte cereri de rambursare. Speram ca prin aceste masuri sa nu mai avem probleme la un eventual audit al Comisiei Europene", a afirmat Mariana Campeanu. 

Potrivit acesteia, principala problema a Romaniei in ultima perioada a fost reprezentata de faptul ca nu au fost accesate fondurile europene. 

"Problema numarul 1 a Romaniei este ca nu am accesat bani europeni, toate proiectele si axele fiind in pericol de a fi suspendate. Tocmai de aceea, chiar de la inceputul guvernarii, dl. prim-ministru Victor Ponta s-a angajat ca va face tot ce este posibil pentru ca aceste fonduri sa fie salvate, avand in vedere ca ne aflam in faza de presuspendare a fondurilor derulate de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Masurile pe care le-am luat s-au concentrat pe cresterea ratei incasarilor si pe pregatirea perioadei 2014-2020. Platile pentru cofinantare au fost deja deblocate, iar plata TVA este la zi", a mai spus Mariana Campeanu. 

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a aratat, la inceputul acestei saptamani, la Bruxelles, ca exista sperante absolut reale ca Romania va putea evita pana la finalul acestui an suspendarea Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) si va finaliza in decembrie toate acele solutii necesare a fi implementate astfel incat sa se poata relua transmiterea cererilor de rambursare catre Comisia Europeana in aceeasi luna. 

Potrivit ministrului citat, corectiile financiare aplicate Romaniei pentru deficientele din cinci programe operationale s-ar putea ridica la cateva sute de milioane de euro, dintre care cele pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sunt estimate la 75 de milioane de euro. In prezent, POSDRU, gestionat de Ministerul Muncii, se afla in procedura de pre-suspendare. 

Finantarea totala alocata prin Programul Operational Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' pentru intreaga perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contributia UE este de 3,47 miliarde euro. 

Sursa: AGERPRES