Clientii speriati de caderea leului au pus 600 de milioane de euro in depozite in valuta in trei luni

Data publicarii: 01-10-2012 | Finante-Banci

Economiile in valuta ale populatiei si companiilor au crescut cu echivalentul a 600 milioane de euro in perioada mai-august, soldul depozitelor in moneda straina ajungand la 15,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii trecute, potrivit datelor publicate de BNR.

Depozitele in lei au scazut in acelasi interval cu mai mult de 2 miliarde de lei, pana la 126 miliarde de lei, ceea ce marcheaza o schimbare la 180 de grade a preferintei clientilor. Depozitele in lei au inregistrat o crestere accelerata pana la jumatatea acestui an, astfel ca soldul de la finalul lunii august este in continuare cu 7,5% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Reorientarea clientilor catre depozitele in valuta a venit pe fondul deprecierii rapide a leului in lunile de vara, dar si in contextul in care bancherii au continuat sa se bata cu dobanzi ridicate pentru resurse in euro si dolari. Concomitent, dobanzile la depozitele in lei au continuat sa scada si au ajuns pe palierul de 5% pe an in conditiile lichiditatii suficiente de pe piata monetara.

Integral in ZF.ro