Cum va evolua cursul de schimb luni? Vezi ce spun specialistii

Data publicarii: 01-10-2012 | Finante-Banci

Valoarea accizelor pentru anul viitor se va calcula in functie de cursul de schimb euro-leu pe care il va afisa luni Banca Nationala a Romaniei, conform Codului Fiscal. Analistii vorbesc despre o posibila crestere a cursului de schimb leu-euro.

In multe medii se discuta despre cresterea cursului de schimb euro-leu in apropierea zilei de referinta pentru calculul accizelor. Specialistii societatii de administrare a investitiilor au testat aceasta ipoteza, pornind de la evolutia cursului euro leu din anii 2006-2011, pentru a vedea daca in jurul date de 1 octombrie euro se intareste in fata leului astfel incat sa fie asigurata o baza cat mai mare pentru calculul accizelor in anul urmator si deci incasari bugetare mai mari.

"La o prima vedere, in fiecare an din intervalul 2006 - 2011, au fost volatilitati accentuate pe curs in preajma inceputului lunii octombrie”, spune autoarea analizei, Daniela Vasile, private portfolio director in cadrul Certinvest.

Si anul 2011 a fost marcat de volatilitati, dupa jumatatea anului tendinta fiind de apreciere a monedei europene fata de leu. Pe parcursul lunii septembrie, tendinta a fost tot de crestere, cursul acentuandu-si tendinta incepand cu data de 29 septembrie (cursul oficial de atunci a fost de 4,2984), iar pe 3 octombrie cursul anuntat de BNR a fost de 4,3222, cursul continuandu-si trendul de apreciere a euro, ramanand stabil la un nivel de 4,36 pana spre finalul anului.

Anul 2012 a cunoscut o tendinta ascendenta a cursului de schimb EUR-RON, volatilitatile pe curs incepand sa se manifeste din a doua jumatate a anului (din iulie 2007). Maximul a fost atins pe 3 august (4,6481), in perioada urmatoare cursul corectandu-se usor pana la inceputul lui septembrie, dupa care si-a reluat tendinta ascendenta. Ultima valoare cunoscuta, din 27 septembrie a fost de 4,5140, iar pe piata interbancara, cursul se tranzactiona vineri, pe 28 septembrie in jurul pranzului la 4,528 - 4,53.

Integral in Economica.net