Standard & Poor's a mentinut ratingul UniCredit la 'BBB plus', cu perspectiva negativa

Data publicarii: 02-10-2012 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a confirmat ratingul de credite 'BBB plus' pe termen lung si scurt al grupului bancar italian UniCredit SpA (prezent si in Romania), cu perspectiva negativa, transmite Reuters.

Ratingul UniCredit este sprijinit de franchiza solida din Italia, Germania, Austria, Polonia, Europa Centrala si de Est, diversificarea afacerii si a veniturilor, si o rata de acoperire mai buna prin provizioane pentru creditele neperformante fata de alte banci italiene.

Printre slabiciunile remarcate de S&P se afla expunerea semnificativa la Italia, calitatea mai slaba a activelor fata de alte banci, mai ales in Italia, profitabilitatea slabita. 

Perspectiva S&P atribuita UniCredit este negativa, reflectand posibilitatea ca ratingul sa fie revizuit in scadere in eventualitatea retrogradarii Italiei. De asemenea ratingul ar putea fi retrogradat in cazul slabirii economiei Italiene si a conditiilor din industria bancara sau daca in 2012 si 2013 calitatea activelor se va inrautati peste asteptari. 

In 4 august, Standard and Poor's a revizuit in scadere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citand temerile ca recesiunea cu care se confrunta a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni. In cazul altor banci a fost confirmat ratingul, inca la un nivel investment grade, inclusiv la Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA si UniCredit SpA, prezente si in Romania, care beneficiaza de un calificativ 'BBB plus'. 

UniCredit a anuntat recent ca indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,4% la 30 iunie, de la 10,3% la 31 martie, fiind unul din cele mai ridicate din Italia, in timp ce rivala Intesa a raportat ca indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,7% la 30 iunie, de la 10,5% la 31 martie. 

Conducerea UniCredit a aprobat un plan de reorganizare destinat sa ajute cea mai mare banca italiana sa ia decizii mai rapid si sa-si reduca costurile. 

In conformitate cu acest plan, presedintii subsidiarelor din tarile unde este prezenta UniCredit vor avea o responsabilitate mai mare. In timp ce divizia de investment banking isi va concentra atentia pe companiile multinationale si clienti mari, vor fi create structuri autonome pentru diviziile de retail, firme mici si private banking din Italia, Germania si Austria, aceasta din urma servind si ca baza pentru operatiunile UniCredit din Europa de Est. 

In Romania, UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, care numara peste 3.900 sucursale. Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Sursa:AGERPRES