ANM: Fenomenul de seceta se mentine in zonele agricole din est, sud-est si vest

Data publicarii: 02-10-2012 | Mediu

Fenomenul de seceta se va mentine, in intervalul 2-8 octombrie, in zonele agricole din estul, sud-vestul si vestul tarii, in timp ce pe mai multe suprafete din Muntenia si Transilvania aprovizionarea cu apa se incadreaza in limite satisfacatoare, potrivit unei informari a Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/.

La data de 1 octombrie a.c., in adancimea de sol 0-20 cm (ogor), se inregistreaza valori deosebit de scazute si local scazute, seceta pedologica fiind moderata (SM) si, izolat, puternica (SP) si extrema (SE), in majoritatea regiunilor agricole. 

De asemenea, pe suprafete extinse din Muntenia si Transilvania, precum si local in estul, centrul si vestul Moldovei, estul Maramuresului si al Banatului, aprovizionarea cu apa a solului, se incadreaza in limite satisfacatoare (AS) si, izolat, apropiate de optim (ApO). 

Potrivit sursei citate, in intervalul 2-8 octombrie, prognoza meteorologica estimeaza aparitia unor ploi pe arii relativ extinse dar in general slabe cantitativ, mai ales in zilele de 3 si 7 octombrie. In restul intervalului, va ploua doar izolat. 

In aceste conditii, in stratul de sol 0-20 cm (ogor), seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (extrema, puternica si moderata) se va mentine in zonele agricole din estul, sud-vestul si vestul teritoriului agricol. 

Sursa: AGERPRES