FPTR: Eliminarea impozitarii tichetelor de vacanta ar aduce incasari mai mari cu 1,2 miliarde euro

Data publicarii: 02-10-2012 | Turism

Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) cere Guvernului sa elimine impozitarea cu 16% a tichetelor de vacanta, masura care ar creste cu peste 1,5 milioane de persoane numarul turistilor angajati in mediul privat care si-ar petrece vacanta in tara, ceea ce ar reprezenta incasari suplimentare din turism de peste 1,2 miliarde de euro.

"Din cauza impozitarii cu 16% a sumelor reprezentand tichetele de vacanta, la mai bine doi ani de cand s-a luat aceasta masura numarul tichetelor de vacanta utilizate in prezent de catre angajatorii privati este aproape nul. Pentru a putea fi adoptate si de firmele private si a stimula astfel cresterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanta”, a declarat Mohammad Murad, presedintele FPTR.

Recent, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a readus in discutie legea care prevede acordarea de tichete de vacanta, ca fiind o sansa acordata turismului romanesc, care ar putea sa-si consolideze cresterile din acest an si in decursul anilor viitori.

Potrivit estimarilor FPTR, eliminarea impozitarii cu 16% ar face ca numarul turistilor care isi petrec concediile in destinatiile interne sa se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta cresteri de peste 1,2 miliarde de euro, luand in calcul ca fiecare angajat va primi tichete in valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

"FPTR sustine modificarea legii privind tichetele de vacanta pentru ca aceasta sa devina operationala, deoarece ea nu a fost pusa in practica de angajatorii privati din cauza impozitarii sumelor reprezentand contravaloarea tichetelor de vacanta. Studiile realizate pana in prezent demonstreaza ca preferintele romanilor sunt legate in primul rand de cresterea gradului de confort si relaxare intr-o vacanta petrecuta alaturi de familie, in special in Romania si la tarife cat mai mici”, au spus reprezentantii FPTR.

Potrivit acestora, exista exemple pe scara larga la nivelul Europei, in tari precum Franta, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elvetia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanta a fost implementat si pus in practica cu succes.

"Aplicarea acestui sistem de oferire si utilizare a tichetelor de vacanta va avea un impact pozitiv atat in ceea ce priveste promovarea turismului intern al Romaniei si cresterea numarului de turisti, dar si in ceea ce priveste incasarile la bugetul de stat, prin cresterea bazei de impozitare aplicata asupra incasarilor operatorilor din turism”, au adaugat acestia.

Sursa: TVRinfo.ro