Isarescu: Primul raport al Clubului de la Roma a creat o unda de soc in toata lumea

Data publicarii: 02-10-2012 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, considera ca nu toate predictiile Clubului de la Roma s-au adeverit de-a lungul timpului, insa lansarea primului raport in urma cu 40 de ani a creat o unda de soc in toata lumea.

"2012 este un an festiv pentru Clubul de la Roma, avand in vedere ca sarbatorim 40 de ani de cand am lansat "Limits to growth". Cand acest raport a fost publicat a creat o unda de soc in toata lumea, inclusiv in tarile comuniste. Pot arata acest ultim aspect pentru ca am fost intr-o tara comunista. Eram tanar in Romania si am discutat despre primul raport al Clubului. Prima aparenta publica in 1973 a fost cu ocazia primului raport al Clubului de la Roma. Astazi, fiind in recesiune, in special in Europa suntem in recesiune, nu ne place sa spunem ca trebuie sa punem limite cresterii. Poate ne place sa punem limite masei monetare", a spus Isarescu. 

Potrivit acestuia, nu toate predictiile Clubului de la Roma s-au adeverit. 

"Raportul a creat nu numai dezbateri, ci radicale schimbari in comportamentul uman. Pot spune ca miscarea pentru mediu a inceput devreme, in anii '70, cu raportul Clubului de la Roma. (...) Doar amintiti-va cat de mare si cu eficienta redusa era industria masinilor americane in urma cu 40 de ani. Toace aceste dezbateri au schimbat modul nostru de a gandi", a mai afirmat guvernatorul BNR. 

Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma (ARCoR) organizeaza conferinta internationala cu tema 'The Power of the Mind' in cadrul careia va fi marcata cea de-a 40-a aniversare a primului raport al Clubului de la Roma, intitulat 'Limits to Growth', raport care a initiat o dezbatere despre umanitate si natura ce este continuata si astazi. 

In cadrul conferintei vor fi prezentate, de catre autorii lor, rapoartele "Limits to Growth" de Dennis Meadows, "2052 - a Global Forecast for the Next Forty Years" de Jorgen Randers, "Bankrupting Nature" de Anders Wijkman, "Factor Five" de Ernst Ulrich von Weizsacker si "No Limits to Learning" de Mircea Malita, iar Mugur Isarescu, presedintele ARCoR, va prezenta perspectivele sistemului bancar international. Ionel Haiduc, presedinte al Academiei Romane, academicianul Mircea Malita, si Richard Ernst, laureat al premiului Nobel, vor discuta despre rolul invatarii si educatiei pentru viitorul nostru, domenii pe care, in mod traditional, Asociatia Romana a Clubului de la Roma a pus un accent deosebit. 

Clubul de la Roma este o denumire simbolica pentru o organizatie al carei scop este sa supuna atentiei intregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul Planetei. Acesta este compus din oameni de stiinta, economisti, oameni de afaceri, inalti functionari publici, sefi de stat si fosti sefi de stat de pe toate cele cinci continente.

Sursa: AGERPRES