Locurile de munca sunt adevarate pietre de temelie pentru dezvoltare, conform Raportului pentru Dezvoltarea Mondiala pentru 2013

Data publicarii: 02-10-2012 | HR/Cariere

Pentru tarile in curs de dezvoltare locurile de munca sunt pietre de temelie in dezvoltare, cu beneficii care nu sunt nici pe departe limitate la venituri.  Aceste locuri de munca sunt critice pentru a combate saracia, pentru a promova functionarea centrelor urbane si pentru a oferi tineretului o alternativa la violenta, conform raportului Bancii Mondiale.      

Raportul pentru dezvoltarea mondiala pentru 2013:  Locuri de munca subliniaza rolul unei cresteri puternice sustinute de sectorul privat in crearea de locuri de munca si schiteaza modul in care locurile de munca cu cele mai mari beneficii pentru dezvoltare pot genera un adevarat cerc virtuos. Raportul constata ca saracia scade pe masura ce oamenii gasesc o cale de iesire din dificultati iar locurile de munca le permit femeilor sa investeasca mai mult in copiii lor. Eficienta creste odata ce muncitorii devin mai buni in ceea ce fac, pe masura ce apar mai multe locuri de munca productive si dispar cele neproductive. Societatile se dezvolta pentru ca locurile de munca sustin diversitatea si ofera o alternativa la conflict.   

"Un loc de munca bun poate schimba viata unui om, iar locurile de munca potrivite pot transforma intregi societati. Guvernele trebuie sa puna locurile de munca in centrul preocuparilor pentru a promova prosperitatea si a combate saracia” sustine presedintele Grupului Bancii Mondiale, Jim Yong Kim. "Colaborarea dintre guvern si sectorul privat, care asigura 90% din toate locurile de munca este critica. Trebuie prin urmare sa gasim cea mai buna modalitate de a ajuta micii intreprinzatori si fermieri sa se dezvolte. Locurile de munca inseamna speranta. Locurile de munca inseamna pace. Locurile de munca pot face dintr-o tara fragila o tara stabila."  

Autorii raportului subliniaza faptul ca locurile de munca cu cele mai mari beneficii de dezvoltare sunt cele care cresc veniturile, permit functionarea imbunatatita a centrelor urbane, conecteaza economia la piata globala, protejeaza mediul si trezesc interesul oamenilor pentru societatea in care traiesc.   

"Locurile de munca sunt cea mai buna asigurare impotriva saraciei si vulnerabilitatii,” declara Kaushik Basu, economist sef si vice presedinte senior al Bancii Mondiale. "Guvernele joaca un rol vital de promovare prin crearea unui mediu de afaceri care creste cererea de forta de munca.”   

Criza economica globala dar si alte evenimente recente au adus problemele legate de munca in centrul dialogului referitor la dezvoltare. Autorii raportului care au prelucrat peste 800 de studii si recensaminte pentru a ajunge la concluziile pe care le sustin, estimeaza ca la nivel global mai mult de 3 miliarde de oameni lucreaza, dar aproape jumatate dintre acestia lucreaza in agricultura, mici intreprinderi familiale sau ca sezonieri si zilieri, acolo unde plasele de siguranta sunt fie modeste, fie inexistente, iar veniturile sunt  deseori sarace. 

 "Uimitoare este provocarea legata de tineri. Mai mult de 620 de milioane de tineri nu lucreaza si nici nu studiaza. Numarul de locuri de munca la nivel global va trebui sa creasca cu circa 600 de milioane in urmatorii 15 ani doar pentru a mentine constanta rata de ocupare”, sustine Martin Rama, director WDR.  

In multe tari in curs de dezvoltare insa, acolo unde domina agricultura si munca pe cont propriu iar plasele de siguranta sunt in cel mai bun caz modeste, cotele de somaj sunt deseori mici.  In aceste zone cei mai multi oameni lucreaza mult peste un program normal, dar fara a avea un nivel de trai decent in consecinta. Este frecventa de asemenea si incalcarea drepturilor de baza. Este decisiva prin urmare si calitatea locurilor de munca, nu doar numarul acestora.   

Raportul promoveaza o abordare in trei etape pentru a ajuta guvernele sa indeplineasca aceste obiective: 

  1. In primul rand, trebuie implementate principiile fundamentale de baza - inclusiv stabilitatea macro-economica, un mediu de afaceri care ofera oportunitati, capital uman si domnia legii. 
  2. In al doilea rand, politicile de munca nu ar trebui sa devina un obstacol in crearea unui post, ci ar trebui sa ofere si accesul la opinie si protectie sociala celor mai vulnerabili. 
  3. In al treilea rand, guvernele ar trebui sa identifice locurile de munca cu cel mai mare potential in dezvoltare, dat fiind contextul specific al tarii respective, si sa elimine sau sa deplaseze obstacolele in zona crearii de astfel de locuri de munca in sectorul privat.

Este esential sa intelegem provocarile pe care le implica anumite posturi in functie de regiune sau tara. Diferentele in structura locurilor de munca la nivelul regiunilor, al sexelor si al grupurilor de varsta sunt frapante. De exemplu, 6 din 7 muncitori din Europa de Est si Asia Centrala sunt angajati cu salariu, in timp ce 4 din 5 muncitori din Africa Subsahariana sunt fermieri sau persoane fizice autorizate. In tarile cu venituri medii-mici si mici, mult mai multe femei decat barbati nu primesc salariu. In timp ce in tarile cu venituri medii numarul femeilor remunerate cu salariu este mai mare, desi, deseori, acestea castiga mai putin decat barbatii. 

Prioritatile legate de politica difera la societatile agricole fata de tarile in curs de urbanizare. In timp ce in primul caz cheia o reprezinta cresterea productivitatii agriculturii micilor proprietari, in cel de-al doilea caz sunt vitale o mai buna infrastructura, conectivitatea, locuintele, planificarea urbana. De asemenea, conteaza si demografia. In Africa Subsahariana, 10 milioane de tineri intra in campul muncii in fiecare an, insa in multe tari cu venituri medii populatia imbatraneste si in unele forta de munca se reduce. Pentru a elimina problema somajului in randul tinerilor sunt necesare competente si eliminarea privilegiilor de acces pe piata muncii.  

Concentrarea pe caracteristicile cheie ale diferitelor tipuri de tari poate ajuta la identificarea mai clara a tipurilor de locuri de munca ce ar contribui cel mai mult la dezvoltarea acelei tari. Aceasta focalizare permite analiza schimburilor potentiale dintre standardele de viata, productivitate si coeziune sociala intr-un anumit context. Ea ofera indicii privind obstacolele legate de crearea locurilor de munca si, in cele din urma, prioritatile pentru legiuitori in identificarea celor mai importante constrangeri in crearea locurilor de munca si modalitatea de a le depasi.

Legiuitorii ar trebui sa abordeze aceste provocari raspunzand la intrebari de genul: ar trebui ca tarile sa-si construiasca strategiile de dezvoltare in jurul procesului de crestere, sau mai degraba sa se concentreze pe locurile de munca? Pot fi stimulati antreprenorii, in special in randul microintreprinderilor din tarile in curs de dezvoltare, sau mai exista antreprenori? Investitiile mai mari in educatie si pregatirea sunt premise obligatorii pentru angajare, sau competentele pot fi acumulate la locul de munca?  In mijlocul crizelor si al schimburilor structurale, trebuie protejate si locurile de munca, nu numai forta de munca?    

Registrele cu locuri de munca la nivel national sunt legate de migratia persoanelor si a posturilor. Politica locurilor de munca dintr-o anumita tara poate sa aiba efecte asupra altor tari - atat pozitive, cat si negative.  Raportul exploreaza daca mecanismele de coordonare la nivel international, precum acordurile bilaterale privind migrarea, ar putea sa sporeasca efectele pozitive si sa le reduca pe cele negative. 

Pentru a pune in miscare scena centrala a locurilor de munca, avem nevoie de date nationale sigure care sa fie dezagregate si sa acopere nu numai sectoarele de posturi urbane sau formale,” declara Rama. 

Grupul Bancii Mondiale incurajeaza dezvoltarea sectorului de locuri de munca prin cele doua principale canale de sustinere a tarilor in curs de dezvoltare - Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (International Bank for Reconstruction and Development - IBRD) si Asociatia Internationala de Dezvoltare (International Development Association - IDA) - precum si prin IFC si Agentia de Garantare pentru Investitii Multilaterale. Sprijinul vine sub forma consultantei in domeniul acestei politici, sustinere in dezvoltarea sectorului privat plus imprumuturi si programe de promovare a urbanizarii, infrastructurii si dezvoltarii umane (inclusiv protectie sociala).  

Comunicat de presa