Filarmonica George Enescu deschide stagiunea cu un concert extraordinar

Data publicarii: 03-10-2012 | Lifestyle

Concertul extraordinar ce marcheaza implinirea a 125 de ani de la nasterea marelui dirijor roman George Georgescu va fi sustinut de Filarmonica "George Enescu" joi si vineri, de la ora 19,00, in deschiderea stagiunii 2012-2013, informeaza un comunicat al institutiei remis luni AGERPRES.

La pupitrul orchestrei simfonice se va afla dirijorul Horia Andreescu iar programul serii va cuprinde Fantezia pentru pian, cor si orchestra, in do minor op. 80, solist Valentin Gheorghiu si Simfonia nr. 9, in re minor, op. 125 de Ludwig van Beethoven. 

Isi vor da concursul Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijor Iosif Ion Prunner, si solistii Adela Zaharia - soprana, Carmen Topciu - alto, Cristian Mogosan - tenor si Marius Bolos - bas. 

Inainte de inceperea concertului de joi va fi lansat un CD Beethoven, prezentat de directorul Filarmonicii "George Enescu", Andrei Dimitriu, si de Jean-Charles Hoffele, jurnalist Diapason, muzicolog si editor. 

Maestrul George Georgescu (1887 - 1964) dirijeaza in 4 ianuarie 1920 primul sau concert la Ateneul Roman. Incepand cu anul 1921 devine, pentru patru decenii (cu o pauza de cativa ani), directorul general al Filarmonicii din Bucuresti. In timpul directoratului sau, orchestra simfonica a Filarmonicii atinge deplina maturitate, ajungand la rangul marilor orchestre ale lumii. 

Datorita notorietatii internationale a maestrului si a relatiilor sale de prietenie cu marii muzicieni ai lumii, la Bucuresti au venit numerosi compozitori si instrumentisti: Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein. 

George Georgescu a promovat intens creatia muzicala romaneasca, numele cele mai frecvente fiind: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea, Constantin Silvestri. 

Marele dirijor a fost mereu apropiat de orchestra si puternic implicat in viata muzicala a timpului sau. Ultimul concert pe care l-a dirijat in strainatate a fost la Berlin, acolo unde isi incepuse cariera. Cu sapte ani inainte de a se stinge din viata (1 septembrie 1964), palmaresul lui George Georgescu era impresionant - a dirijat 52 de orchestre din lumea intreaga, 850 de concerte in Bucuresti cu programe inedite - 100 de piese romanesti si 396 de lucrari straine, majoritatea partituri contemporane in prima auditie, a colaborat cu 150 de solisti romani si straini. Criticii muzicali au denumit anii in care maestrul si-a desfasurat activitatea "epoca Georgescu". 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: