Foile de parcurs din solutiile de monitorizare prin GPS: Acceptate de Ministerul de Finante daca indeplinesc cerintele minimale

Data publicarii: 03-10-2012 | Afaceri

"Solicitarea de catre unii inspectori ANAF a unor Foi de parcurs separate fata de cele pe care le genereaza automat solutiile de monitorizare a flotelor auto prin GPS este abuziva in cazul in care acestea din urma contin cel putin elementele mentionate in Normele de aplicare a Codului Fiscal ca fiind obligatorii pentru acordarea deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual”, a aratat Adrian Dinu, director general SAS Grup, liderul pietei sistemelor de supraveghere a flotelor auto prin GPS. 

Clienti ai SAS Grup au semnalat ca, in anumite cazuri, unii inspectori ANAF nu au recunoscut rapoartele emise de solutia de monitorizare a flotelor prin GPS, solicitand (re)scrierea <<de mana>> a unor Foi de Parcurs separate, pe anumite <<formulare>>. ”SAS Grup a solicitat un raspuns oficial Ministerului Finantelor Publice, care a admis ca Foile de parcurs generate de sistemul software sunt acceptate ca documente justificative intrucat contin elementele obligatorii prevazute de lege. Raspunsul MF trebuie aplicat, desigur, pentru orice solutie de profil care indeplineste conditiile, astfel incat sa nu mai existe solicitarea de rescriere individuala si de mana a ceea ce un sistem "incoruptibil si impartial”,  bazat pe un software automat, a scris si calculat deja...”, a precizat Adrian Dinu. 

Conform Codului Fiscal, costurile cu autoturismele ce sunt utilizate in activitati exclusiv economice sau in exceptiile prevazute de lege (agenti vanzari sau de achizitii, interventii la clienti etc) sunt total deductibile, la calculul impozitului pe profit. Pentru costurile cu combustibilii, justificarea deducerii se realizeaza prin intocmirea Foilor de parcurs. Prin Normele metodologice date in aplicarea art. 1451 din Codul fiscal se prevede ca din Foaia de parcurs trebuie sa reiasa cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi si norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs, Foaia de parcurs nefiind reglementata in mod special de OMFP nr. 3512/2008 privind documentele comune pe economie utilizate in activitatea finaciar - contabila. 

Foile de parcurs si Foile de Activitate Zilnica sunt instrumente (rapoarte) precise, care pot fi obtinute printr-o solutie profesionala de monitorizare a flotelor auto prin GPS. Aceste rapoarte permit gruparea pe categorii de vehicule, evidentierea traseelor de serviciu, numarul de kilometri parcursi, consumul normat, data, identificarea adreselor de start/stop si deci a scopului deplasarii etc, adica elementele necesare determinarii deductibilitatii unei cheltuieli. Unele companii au sute de masini in dotare si au achizitionat sisteme de supraveghere a acestora pentru a avea imaginea clara a costurilor cu flota auto, a scadea cheltuielile si furturile de combustibilii, precum si pentru a elimina sau macar controla drumurile efectuate de angajati in interes personal. "Inregistrarile realizate de solutiile de monitorizare prin GPS NU pot fi alterate si deci sunt obiective, redand exact proportiile de utilizare a unui vehicul in interes de serviciu si, respectiv, in interes personal. In aceste conditii, daca inca mai exista situatii in care aceste Foi de parcurs nu sunt acceptate de catre unii inspectori- solicitandu-se o evidenta separata- acestea constituie cazuri de abuz”, a aratat Adrian Dinu.

  Despre S.A.S Grup

 Compania  S.A.S GRUP, constituita in 2002, are ca obiect  de activitate productia, dezvoltarea si implementarea sistemelor integrate de supraveghere si urmarire autovehicule prin satelit, atat hardware cat si software, fiind unicul producator integrat de solutii GPS din Romania. In urma cu 10 ani, S.A.S GRUP  a introdus pe piata romanesca sistemul profesional de urmarire si supraveghere din satelit a flotelor auto prin intermediul unei solutii AVL- Automatic Vehicle Location (in Romania solutia AVL este mai cunoscutǎ sub numele de "sistem GPS”).

Compania S.A.S GRUP este lider pe piata sistemelor profesionale de localizare vehicule prin AVL. Peste 1.000 de companii utilizeaza tehnologia AVL (sistem GPS) - de la S.A.S Grup, fiind active peste 18.000 de unitati GPS instalate pe vehicule.

Datele furnizate de echipamentele GPS sunt transferate cu ajutorul solutiilor de transfer de date Orange, cu tehnologie de ultima ora, performante remarcabile si larga acoperire.

S.A.S Grup a dezvoltat in 2011 un sistem integrat de routare si raportare a abaterilor fata de traseele planificate/ precalculate ale unei flote auto. Sistemul de routare permite automatizarea distributiei sau livrarilor, precum si stabilirea rutelor de parcurs optime de catre vehiculele din flota auto; ulterior, solutia S.A.S GRUP evidentiaza in timp real abaterile fata de rutele programate.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: