PwC: Renuntarea la cota unica ar periclita relansarea economica, situatie asemanatoare majorarii TVA

Data publicarii: 03-10-2012 | Economie

Cota unica reprezinta sistemul de impozitare adecvat Romaniei pentru perioada actuala in care se doreste recuperarea decalajelor si obtinerea unui grad de convergenta reala cu tarile membre, iar renuntarea la acest sistem de impozitare ar periclita relansarea economica si ar afecta competitivitatea statului, se arata intr-o analiza a consultantilor PricewaterhouseCoopers (PwC).

La inceputul lunii mai, premierul Victor Ponta spunea ca guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma sa fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna.

Totodata, in urma cu doua saptamani, premierul declara ca nivelul cotei unice va fi pastrat in perioada 2012-2016 sau pana in momentul in care Uniunea Europeana va impune un regim de impozitare unitar.

Cota unica a fost introdusa la inceputul anului 2005 in Romania, iar, in acel an, veniturile fiscale au crescut de la 17 miliarde euro, la aproape 23 de miliarde, iar ponderea acestora in PIB a crescut de la 27,7% la 28,5%, in ciuda cotei mai scazute de impozitare comparativ cu sistemul anterior.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: