CSA: Avem nevoie de cateva luni de discutii cu asiguratorii pe marginea proiectului privind decontarea directa pe RCA

Data publicarii: Astazi, 04-10-2012 | Finante-Banci

Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor si asociatiile de profil, UNSAR si UNSICAR, vor stabili un calendar de intalniri cu firmele de asigurare pentru a vedea care este reactia acestora la proiectul propus de CSA prin care soferii pagubiti in accidente vor solicita propriului asigurator RCA plata daunei.

Potrivit Monei Cucu, directorul Compulsory Insurance Division, CSA, proiectul a fost trimis UNSAR si UNSICAR marti, deci o mare parte dintre asiguratori au aflat despre acesta in timpul conferintei nationale a asigurarilor auto, care se desfasoara miercuri. 

'Este ceva nou. Acesta este un proiect care schimba definitiv tot sistemul de solutionare a daunelor si cred ca vor fi necesare cateva luni pentru discutii. Decizia a fost luata zilele trecute de catre CSA, noi am trimis-o catre UNSAR si UNSICAR ieri, iar astazi a fost facuta public. Deci, parte dintre societati astazi au aflat de aceasta initiativa si urmeaza sa stabilim un calendar de intalniri cu piata sa vedem care va fi reactia', a explicat aceasta. 

Ea a precizat ca in cazul implementarii unui astfel de sistem vor aparea o serie de decontari intre societatile de asigurare. 

'Vom stabili, probabil, criteriile prin care se vor face aceste compensari si totul se va desfasura prin acest centru de compensare, care trebuie sa fie independent de societati. Este o procedura de reglare intre societati, nu priveste asiguratul pagubit', a adaugat Mona Cucu. 

Reprezentantul CSA a participat, miercuri, la cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale a Asigurarilor Auto, care are loc la Palatul Parlamentului. In cadrul evenimentului, vicepresedintele CSA, Cornel Coca-Constantinescu, a prezentat un proiect de norma prin care sa se poata efectua decontarea directa pe RCA. Acest sistem ar urma sa fie implementat la inceputul anului viitor sau, cel mai devreme, la sfarsitul anului 2012. 

Potrivit lui Coca-Constantinescu, acest sistem este bazat pe asa-numita conceptie de despagubire directa prin care detinatorii de polite RCA au posibilitatea ca, in momentul in care au calitatea de pagubit, sa se poata adresa direct asiguratorului de la care au contractat asigurarea obligatorie. 

Dupa ce asiguratorul RCA al pagubitului a platit dauna, problema trebuie sa fie rezolvata intre asiguratorul pagubitului si asiguratorul celui vinovat de accident. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: