INS: Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% in trimestrul doi (date estimate)

Data publicarii: 05-10-2012 | Economie

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de peste 149,51 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,5% fata de trimestrul I 2012, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica.

In serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 138,25 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 1,1% fata de trimestrul II 2011. 

'In ramura 'Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport' s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+3,7%), urmata de constructii (+3,6%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,5%), tranzactii imobiliare (+1,1%), industrie (+0,3%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+0,3%)', se arata in document. 

Potrivit acestuia, reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-2.1%), agricultura, silvicultura si pescuit (-1,6%), activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-1,6%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,9%). 

'Ca o consecint a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 5,7%. Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 2,4%', arata datele Institutului. 

Acestea mai arata ca un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii (+0,2%) si scaderii volumului exporturilor (-0,5%). 

'Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 247727,8 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,7% fata de semestrul I 2011. Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (+2,3%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1,5%), si informatii si comunicatii (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,3 puncte procentuale', mai arata INS. 

Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0,9% in Romania, iar autoritatile de la Bucuresti se asteapta la un avans al PIB de 1,2%.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: