Romania invata sa traiasca cu tot mai putina finantare externa. Bancile straine au schimbat directia si au scos 200 mil. euro din titluri de stat in S1

Data publicarii: 05-10-2012 | Finante-Banci

Scaderea expunerii suverane inseamna o schimbare la 180 de grade a stategiei strainilor, care au cumparat agresiv titluri de stat in criza. 

Expunerea bancilor europene pe titluri de stat romanesti a scazut cu 190 mil. euro in primele sase luni din acest an in contextul presiunii legate de nevoile de capital si pe fondul tensiunilor de pe scena politica interna.

Grupul italian UniCredit, Societe Generale din Franta si austriecii de la Raiffeisen au raportat cele mai mari scaderi ale expunerilor - de 146 mil. euro, 111 mil. euro si respectiv 82 mil. euro, potrivit datelor de la Autoritatea Bancara Europeana. La polul opus se afla Erste, grupul austriac care detine cea mai mare banca locala - BCR, care si-a majorat expunerea cu 120 mil. euro in sase luni.

"Aceasta reducere este temporara si este legata in special de tensiunile politice din prima jumatate a anului. O calmare a scenei politice alaturi de imbunatatirea lichiditatii pe pietele internationale ar putea creste din nou interesul nerezidentilor fata de titlurile de stat romanesti", considera Eugen Sinca, analist al BCR.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: