Manifestatiile Summitului social au scos mii de persoane in strada, in Madrid si alte zeci de orase spaniole

Data publicarii: 08-10-2012 | International

O noua zi de proteste a inceput duminica in Madrid si in alte zeci de orase spaniole, manifestatiile fiind convocate de zeci de organizatii, printre care si principalele sindicate spaniole, CC.OO si UGT.

In cadrul manifestatiilor adunate sub numele de "Summit social", mii de persoane au iesit in strada, printre care si reprezentanti ai formatiunilor politice de stanga, din opozitie, din legislativul spaniol, ca sa protesteze impotriva reducerilor si taierilor, precum si impotriva proiectului de buget pentru 2013, recent prezentat de guvernul conservator, si despre care sindicatele avertizeaza ca va duce la mai multa recesiune. 

Manifestantii sustin ca masurile economice ale guvernului de la Madrid sunt "antisociale" si arata, pe pancartele purtate, cum vad situatia: "Mai mult somaj, mai multe reduceri, mai putina protectie", sau "Vor sa distruga tara! Trebuie impiedicati!". Protestele au loc duminica in 57 de orase spaniole, in ziua in care este marcata Ziua mondiala a muncii demne si care se desfasoara anul acesta sub sloganul "Tineret fara locuri de munca, o societate fara viitor". 

Proiectul de buget pentru 2013, aprobat de executivul spaniol in urma cu o saptamana, prevede taieri ale cheltuielilor de 40 de miliarde de euro, si porneste de la premisa potrivit careia cheltuielile scad cu 58% si incasarile la buget cresc cu 42%. De asemenea, proiectul prevede ca 63% dintre cheltuieli sa fie destinate sectorului social, mentinerea salariilor inghetate in sectorul public, restrictii la noi angajari (care vor acumula reduceri de 3,9% ale cheltuielilor in administratie), reduceri ale bugetelor ministerelor (un total de 8,9%), dar si cresterea capitolelor bugetare destinate platii pensiilor, a dobanzilor la datoria de stat sau burselor pentru studenti, odata cu mentinerea si inmultirea impozitelor sau crearea unei agentii independente pentru supravegherea transparentei fiscale - toate pentru respectarea tintei de deficit de 4,5% din PIB pentru 2013, tinta care presupune noi reduceri totale de 13 miliarde de euro. 

Proiectul de buget pentru anul 2013 a fost aprobat in urma cu doua zile de executivul de la Madrid si prevede toate aceste masuri pentru respectarea tintei de deficit de 4,5% din PIB in 2013. Guvernul conservator de la Madrid a dat asigurari ca acest proiect de buget constituie calea pentru crestere economica, respectarea tintei de deficit si crearea de noi locuri de munca, in conditiile in care anul viitor se anunta o noua perioada de recesiune, iar rata somajului ar putea ajunge la 24,6%.

Sursa:AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: