O punga de gaze descoperita in Marea Neagra ar putea asigura independenta energetica a Romaniei

Data publicarii: 08-10-2012 | Economie


Extractia de gaze in Marea Neagra ar putea incepe peste sase ani. Exploatarea zacamantului ar dura 10 ani. O spun reprezentantii OMV Petrom, care cred ca acumularea de gaze la prima sonda instalata in Marea Neagra este de pana la 84 de miliarde de metri cubi. O cantitate care echivaleaza cu de sase ori consumul anual al Romaniei si care ar putea asigura independenta energetica a tarii.

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, potrivit Mediafax.

"Aceasta descoperire, pe care o numim noi sonda Domino 1, este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Mariana Gheorghe, potrivit Mediafax.

Directorul OMV a mai spus ca in prezent sunt evaluate datele si ar mai trebui si alte sonde.

"Apoi va trebui sa mai facem alte date seismice, ca sa vedem pe intreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmand ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu sa luam decizia, daca sau nu este comerciala trecerea la dezvoltarea, la investitia propriu-zisa", a afirmat Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom (SNP), in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: