Romania a inregistrat in 2011 o crestere de 3% a activelor nete pe cap de locuitor

Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci

Romania a inregistrat, anul trecut, o crestere de 3% in ceea ce priveste activele financiare nete per capita, potrivit Allianz Global Wealth Report, remis, luni, AGERPRES.

'Daca luam in considerare un interval mai mare de timp, Romania, la egalitate cu Rusia, se afla in realitate in topul tarilor Est Europene in ceea ce priveste cresterea activelor financiare nete per capita (rata anuala din anul 2000: +29,4%). Intr-un top global, Romania se situeaza pe locul 32 in lista celor mai bogate tari, cu o valoare a activelor financiare nete per capita de 5.340 euro la finalul anului 2011. Aceasta lista este, de ani buni, deschisa de Elvetia (locul 1, cu o mare diferenta ce separa locul 1 de locul 2), urmata pe locurile 2 si 3 de Japonia, respectiv SUA', se arata in document. 

Potrivit acestuia, la fel ca in anul anterior, raportul "Allianz Global Wealth Report" imparte tarile incluse in analiza in trei clase din perspective bogatiei. 

' Un numar de 17 tari formeaza grupul 'tarilor bogate' (HWC- high wealth countries), unde activele financiare nete per capita se ridica la peste 26.800 euro. Romania este incadrata din anul 2010 in grupa 'tarilor cu un nivel mediu al bogatiei' ('MWC-middle wealth countries'), cu o valoare medie a activelor financiare nete per capita de 4.500 euro); numarul acestor tari aproape s-a dublat in ultimii ani. La fel ca in ultimii ani, 'tarile sarace' ('LWC- low wealth countries'), cu o valoare medie a activelor financiare nete per capita de cel mult 4.500 euro) formeaza grupul cel cu cel mai mare atat din perspectiva numarului de tari, dar si in ceea ce priveste populatia pe care o reprezinta', informeaza Allianz. 

Raportul arata ca tendinta de recuperare observata dupa criza financiara din 2007/2008 s-a oprit brusc anul trecut, astfel activele financiare nete per capita au crescut cu numai 0,6% in anul 2011, comparativ cu cresterea de 7,8%, respectiv 9,7% din anii 2009 si 2010. Evolutia dezamagitoare se datoreaza in primul rand cresterii reduse a activelor financiare brute: cu toate ca pragul de 100 trilioane a fost depasit in anul 2011 - multumita si slabiciunii monedei euro - impingand nivelul activelor financiare globale ale gospodariilor private la valoarea de 103,3 trilioane de euro, rata totala de crestere a fost de numai 1,6%. Dinamica in termeni de 'per capita' a fost si mai scazuta, de numai 0,8%. 

"Este evident ca incertitudinea, ratele scazute ale dobanzii si criza euro si-au pus amprenta asupra evolutiei activelor. Cei care economisesc sunt impovarati de faptul ca nu s-a facut niciun progres real in ceea ce priveste reorganizarea pietelor financiare si rezolvarea crizei in zona euro', a declarat Michael Heise, economist sef al Allianz SE. 

Potrivit acestuia, privind in urma devine clar faptul ca persoanele care economisesc au avut de infruntat de ceva timp un mediu ostil economisirii. 

'Din anul 2000, activele financiare brute per capita s-au majorat cu o rata medie de crestere de 3,1% pe an, aceasta este relativ egala cu rata medie a inflatiei din aceeasi perioada. Cu alte cuvinte, persoanele din intreaga lume care economisesc nu au putut obtine o crestere reala a activelor in ultimii 11 ani. O concluzie care trebuie sa ne trezeasca', a comentat Heise. 

Documentul mai spune ca, pe de alta parte, persoanele care economisesc au demonstrat o abordare mai disciplinata cu privire la datorii dupa criza financiara din 2007/2008. 

'Muntele datoriilor globale a crescut din nou dar cu moderatie, cu numai 2,2% in anul 2011, mult mai lent comparativ cu evolutia cresterii economice nominale. Ca o consecinta, rata datoriilor globale (datorii ca procent din PIB-ul global) a scazut cu 2 puncte procentuale anul trecut, pana la aproape 67%. In anii anteriori crizei, cresterea datoriilor globale s-a situat adesea deasupra pragului de 8%, rata datoriilor avand un varf de aproape 72%. In orice caz, pe parcursul intregii perioade care a inceput in anul 2000, cresterea datoriilor (ce a avut o medie de 5,5% pe an) a lasat in mod clar in urma cresterea activelor gospodariilor private (4% anual). Din acest motiv, cresterea medie a activelor financiare nete per capita a fost de numai 2,5% pe an. Mai mult, situata la valoarea de 14.880 euro, valoarea medie a activelor financiare individuale din 2011 a fost usor mai mica decat nivelul record istoric inregistrat in 2007. Cu toate ca au trecut 4 ani de la declinul pietei globale si a economiei, consecintele asupra activelor financiare personale trebuie sa fie inca asimilate', se mai arata in document. 

La nivel global, proportia portofoliului de active plasata in depozite bancare a crescut cu 5 puncte procentuale fata de anul 2007, ajungand la 32,8%. In acelasi timp, proportia titlurilor de valoare a scazut cu 6 puncte procentuale, ajungand la 34,6%. 

"Acest lucru nu este in intregime lipsit de probleme din perspectiva macroeconomica. In ceea ce priveste persoanele care economisesc, consecintele negative ale ratelor scazute ale dobanzii devin cu atat mai puternice cu cat acestea se aplica la ceea ce se presupune a fi forme de investitie pe termen scurt, cu risc scazut; randamentele mai scazute presupun necesitatea unei mai mari economisiri pentru varsta a treia. Si din ce in ce mai putin capital pe termen lung este disponibil pentru a face fata provocarilor care ne asteapta - de la schimbari climatice la tendintele demografice', a mai afirmat Heise. 

Raportul mai arata ca la finalul anului 2011, in jur de 720 milioane de oameni de pe intreg mapamondul apartineau clasei de mijloc din perspectiva bogatiei (MWC), ceea ce inseamna ca aceasta cifra s-a dublat din anul 2000. 

'Acest grup reprezenta 15% din totalul populatiei tarilor analizate. Aceasta crestere este sustinuta in principal de tarile din categoria tarilor sarace (LWC): numarul persoanelor din clasa de mijloc a crescut, in aceste tari de aproape zece ori din anul 2000, ajungand la 355 milioane. Prin comparatie, cresterea clasei de mijloc in grupul tarilor bogate (HWC) este la un nivel modest de 14%, si mai important, aceasta crestere evolueaza in directii diferite in aceste tari, mai multi membri ai clasei de mijloc inseamna mai putini membri ai clasei bogate. In concluzie, numarul oamenilor 'bogati' a inregistrat o usoara scadere, in ciuda cresterii populatiei, din anul 2000 (-4%), tendinta manifestata si la nivelul clasei 'sarace' (-2%)', informeaza Allianz, care mai spune ca clasa de mijloc este singura clasa cu tendinta de crestere. 

'Daca facem o comparatie globala, din ce in ce mai multi oameni contribuie la prosperitatea generala. Si acesti oameni nu mai provin din regiunile care in mod obisnuit sunt considerate prospere, ei vin din economiile active, in special din Asia. Acest lucru va schimba in mod fundamental fata finantelor globale, a activelor si a pietei marfurilor in urmatorii ani', afirma Heise. 

Allianz a publicat recent cea de-a treia editie a "Global Wealth Report", care analizeaza situatia activelor si a datoriilor gospodariilor private din peste 50 de tari.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: