Carmen Radu, Eureko: Reforma sistemul sanitar se poate face doar daca exista vointa politica

Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci

"Romanii vor servicii medicale mai bune si fac eforturi financiare pentru a le accesa in mediul privat, fapt ce ar trebui sa puna pe ganduri guvernantii, sa lanseze reforma in sanatate cat mai repede. Insa, nu doar legislatia actuala este neaparat problema. Important este ca orice lege avem, ea sa fie aplicata, altfel vom fi in aceeasi situatie si peste 10 ani", spune Carmen Radu, director general adjunct Eureko.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai mari probleme ale actualei legislatii din domeniul Sanatatii? Cum vedeti imbunatatirea acestor puncte slabe pe viitor?

Carmen Radu: Puncte slabe exista in sistemul sanitar, iar anumite aspecte ar putea fi imbunatatite chiar si cu actuala legislatie, daca ea s-ar aplica. Punctele slabe tin de colectarea banilor in sistem, clarificarea serviciilor oferite prin pachetul de baza si transparenta in intrebuintarea fondurilor existente. Aici, daca ne uitam pe site-ul ANAF putem observa ca cele mai mari datornice la fondul asigurarilor sociale (sanatate si pensii) sunt exact companiile de stat, care nu sunt deloc sanctionate - desi legea actuala prevede mecanisme de control si sanctionare - pentru acest comportament care afecteaza tocmai buna functionare a statului.

In mod evident ca raport din PIB in Romania trebuie alocati mai multi bani sanatatii, dar si cei care sunt alocati la aceasta data trebuie gestionati cu mult mai multa grija. De aceea, consider necesar ca orice spital de stat sa aiba un audit anual extern. De exemplu, totalul cheltuielilor cu sanatatea in Romania nu depaseste 5,4% din PIB in timp ce in alte tari europene, cheltuielile ating: Franta - 11,1%; Germania - 10,7%; Olanda - 9,2%; Marea Britanie - 8,3%. In aceste conditii, este clar ca sistemul trebuie reformat, iar acest lucru se poate face doar daca exista vointa politica.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: