Moody's acorda cea mai buna nota Mecanismului european de stabilitate

Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara americana Moody's a anuntat luni ca ii acorda nota de solvabilitate maxima, "AAA", principalului instrument de salvare a zonei euro, Mecanismul european de stabilitate /MES/, chiar in aceeasi zi a lansarii sale oficiale, informeaza AFP.

Cu toate acestea, Moody's asociaza o "perspectiva negativa" la aceasta nota asupra capacitatii MES de a rambursa imprumuturile sale viitoare pe termen lung. 

Nota ia in considerare mai ales "indatorarea redusa prevazuta a MES" si "calitatea de a-i credita" pe membrii sai, potrivit unui comunicat al Moody's. 

Perspectiva negativa reflecta faptul ca agentia asociaza o perspectiva negativa la nota tuturor statelor membre ale MES notate Aaa, cu exceptia unuia, Finlanda, a carei contributie la Mecanism este de numai 1,8 %. 

In schimb, afirma Moody's, trei state-cheie sunt notate cu "Aaa", cu perspectiva negativa: Germania, Franta si Olanda, care detin respectiv 27,1%, 20,4% si 5,7% din capitalul subscris al MES. 

Cu o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro, MES a fost lansat oficial luni la o reuniune a ministrilor de finante ai zonei euro la Luxemburg. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: