Premiul Nobel pentru fizica, atribuit francezului Serge Haroche si americanului David Wineland

Data publicarii: 09-10-2012 | Diverse

Premiul Nobel pentru fizica pe anul 2012 a fost atribuit cercetatorului francez Serge Haroche si omului de stiinta american David Wineland pentru activitatea lor in domeniul fizicii cuantice, a anuntat marti la Stockholm Comitetul Nobel.

"Laureatii premiului Nobel pentru Fizica 2012 au deschis portile spre o noua era de experimente in domeniul fizicii cuantice, demonstrand posibilitatea observarii directe a particulelor cuantice, fara a le distruge", conform comunicatului emis de Academia Regala de Stiinte din Suedia. 

In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane cu incepere din 2001. Fiecare premiu consta intr-o medalie, o diploma personala si o recompensa financiara. 

Premiul Nobel pentru Fizica este cel de-al doilea oferit in cadrul saptamanii Nobel si va fi urmat de premiile pentru, Chimie, Literatura, Pace si Economie. Primele premii Nobel pentru domeniile din stiinta, dar si cele pentru literatura si pace au fost oferite in 1901, in conformitate cu dorinta testamentara a inventatorului dinamitei, Alfred Nobel.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: