Parisul va ratifica cel tarziu la inceputul anului 2013 aderarea Croatiei la UE /Hollande/

Data publicarii: 10-10-2012 | International

François Hollande l-a asigurat marti pe omologul sau croat Ivo Josipovic, in vizita la Paris, ca Franta va ratifica "cel tarziu la inceputul anului viitor" tratatul de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana, informeaza AFP.

"Franta va accelera procesul si pana la sfarsitul anului, cel mai tarziu la inceputul anului viitor, va decide aderarea Croatiei", a declarat seful statutului francez dupa ce l-a primit pe Josipovic la palatul prezidential Elysee. 

Croatia este chemata sa adere la blocul european in iulie 2013. Ea va fi atunci a doua fosta republica iugoslava, dupa Slovenia, ce adera la UE. 

Pentru aceasta, cele 27 de tari membre trebuie sa ratifice tratatul ei de aderare. Pana in prezent, cincisprezece au facut-o. 

Subliniind ca aceasta este prima sa intalnire cu presedintele croat, Hollande a vazut in ea "inceputul unei relatii ce se va intensifica si aprofunda". 

Franta a investit in aceasta tara 1,37 miliarde de euro din 1993 pana in 2010 si ocupa locul 6 in randul investitorilor straini, potrivit statisticilor croate. In aprilie 2011, un acord a fost semnat oferind societatii Aeroports de Paris /ADP/ o concesiune pentru a gestiona aeroportul din Zagreb pentru treizeci de ani si a construi un nou terminal. 

Hollande a chemat de asemenea Croatia sa fie "un factor de stabilitate in regiunea Balcanilor", pentru a facilita aderarea altor tari din regiune la UE. Josipovic a considerat de asemenea "foarte important ca intreaga regiune sa se integreaza in Uniunea Europeana". 

Sursa:AGERPRES