Deloitte Audit: Cand pietele de capital transcend granitele, limbajul universal este esential.Implicatiile trecerii la IFRS

Data publicarii: 10-10-2012 | Bursa

Conform Ordinului 881 al Ministerului Finantelor Publice din luna iunie, companiile listate la bursa sunt obligate sa pregateasca si sa raporteze situatiile financiare in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), incepand cu exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2012. Astfel, toate companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) trebuie sa raporteze in conformitate cu IFRS.

"Trecerea la standardele globale reprezinta adoptarea unui limbaj comun de catre companiile transfrontaliere si societatile multinationale. Toti jucatorii de pe piata au nevoie de raportari financiare transparente, coerente, comparabile si complete pentru a lua decizii economice solide”, subliniaza Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania. "Implementarea IFRS este un proces complex care aduce schimbari fundamentale procesului de raportare contabila, are un impact semnificativ asupra datelor financiare si necesita restructurarea sistemelor informationale interne. El poate influenta  aproape toate functiile unei companii, de la sistemele de raportare financiara, la mecanismele de control intern, cadrul fiscal, trezoreria, sistemul de remunerare a managementului, procesul de administrare a fluxului de lichiditati, precum si regimul juridic”.

Pentru a sustine companiile sa implementeze cu succes noile standarde de contabilitate, Deloitte a dedicat doua zile problematicii IFRS. 

Conferinta de astazi - "Informatiile pentru investitori si transparenta. Standardele IFRS” a fost organizata in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti.

"Este important pentru companiile listate la BVB sa intocmeasca situatii financiare individuale conform IFRS din cel putin 3 motive: creste gradul de transparenta a raportarilor conform Codului de Guvernanta Corporativa al BVB, faciliteaza investitorilor comparatia  companiilor din acelasi domeniu de activitate si din mai multe piete, ofera investitorilor internationali un instrument standard de analiza cu care sunt deja obisnuiti. Toate acestea, pe termen mediu si lung, conduc la cresterea lichiditatii companiei ce aplica IFRS”, a declarat Pompei Lupsan, Vicepresedinte al Consiliului de Administratie al BVB.  

Separat, consultantii Deloitte vor sustine un training pentru companiile direct interesate de implementarea standardelor IFRS joi, pe 11 octombrie, in cadrul programului Deloitte Academy. 

 "Conversia cu succes la noile standarde contabile depinde de calitatea si de competentele specialistilor implicati in acest proces”, arata Farrukh Khan, Partener de Audit in cadrul Deloitte. "Datorita resurselor multidisciplinare remarcabile recunoscute de industriile din intreaga lume, Deloitte detine cunostintele si abilitatile necesare pentru a identifica nevoile in materie de IFRS legate de proceduri contabile, implicatii fiscale, management de proiect, date si sisteme legate de aceasta tranzitie, precum si de traininguri IFRS pentru angajati”.

Deloitte are o experienta solida in asistarea cu succes a procesului de conversie la IFRS, furnizand servicii de consultanta in implementare, consultanta de raportare si servicii transfrontaliere care folosesc intotdeauna solutii personalizate, specifice industriei.

Avand in vedere ca societatile romanesti listate la bursa trebuie sa se alinieze standardelor globale, Deloitte isi mentine angajamentul de a sprijini si de a facilita acest proces dificil, dar benefic.