FMI: Creditarea in Romania va stagna sau cobori pe termen scurt

Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci

Bancile zonei euro doresc sa reduca raportul dintre imprumuturi si depozite si finantarea transfrontaliera in Europa Centrala si de Est, astfel ca pe termen scurt creditarea va stagna sau va evolua negativ in multe tari din regiune, mai ales in Bulgaria, Ungaria si Romania, potrivit FMI, relateaza Mediafax.

"Retragerea graduala a bancilor zonei euro din Europa Centrala si de Est va genera, probabil, probleme o perioada. Chiar daca masurile semnificative luate de BCE au asigurat un ragaz foarte necesar, bancile-mama tintesc inca rapoarte mai reduse intre imprumuturi si depopzite, precum si diminuarea finantarii transfrontaliere. Astfel, cresterea creditarii pe termen scurt va ramane probabil apropiata de zero sau negativa in multe tari din Europa Centrala si de Est, mai ales in Bulgaria, Ungaria si Romania", se arata in raportul Global Financial Stability al FMI.

Mai multe tari din Europa Centrala si de Est prezinta unele dintre vulnerabilitatile financiare care au tinut prim-planul crizei din zona euro. Alimentata de creditul usor accesibil si explozia preturilor activelor, indatorarea externa a urcat puternic la inceputul anilor 2000, cu o rata depasita doar de tarile de la periferia zonei euro, arata FMI.

Integral pe InComeMagazine.ro