Sinca (BCR): Iesirea inflatiei din tinta BNR ar putea determina o inasprire a politicii monetare

Data publicarii: 11-10-2012 | Finante-Banci

Iesirea inflatiei din tinta BNR ar putea determina o inasprire a politicii monetare prin restrangerea lichiditatii furnizata bancilor in cadrul operatiunilor de piata, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Directiei Strategie Cercetare de Piata si Macroeconomica a BCR.

'Aceasta va sprijini leul intr-o anumita masura. Principalele riscuri la adresa estimarii noastre provin din mediul politic intern, respectiv evenimentele legate de alegerile parlamentare din luna decembrie. Astfel, este esential ca Romania sa vina cu o serie de proiecte economice de succes in perioada imediat urmatoare pentru a abate atentia investitorilor de la mediul politic la agenda economica. Putem vorbi aici de finalizarea cu succes a unei privatizari pana la finele acestui an, inceperea lucrarilor la un proiect de infrastructura in parteneriat public privat, emiterea de euroobligatiuni la un cost scazut, accelerarea absorbtiei de fonduri europene dar si altele', a spus Sinca. 

Potrivit acestuia, pe plan extern, leul ar putea fi afectat de o intensificare a crizei datoriilor suverane din Zona Euro. 

El estimeaza pentru finalul acestui an un curs de schimb de 4,55 lei pentru un euro. 

Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33% in luna septembrie 2012, de la 3,88% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). 

Moneda nationala s-a apreciat, miercuri, pentru a patra zi consecutiv, in raport cu euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de referinta de 4,5641 lei, in scadere cu 0,01 bani, comparativ cu cotatia din sedinta anterioara, respectiv de 4,5642 lei pentru un euro.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: